BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
MEMUR

Atama yok, işsizliğin adı İİBF

İktisadi ve idari bilimler fakültesi (İİBF) 400 bin işsizi ile devletten tek atama almadıkları için büyük tepkili. Toplumun yönetici ve vasıflı personel ihtiyacını karşılayacak şahıslar yetiştiren bu fakülteler hala yüzlerce mezun vermeye de devam ediyor.

- Kurum ve işletmelerin iktisadi ve idari olarak yürümelerini sağlayan ve hemen her üniversitede yer alan İİB fakültelerinin mezunları isyanda.

İşte yayınladıkları bildirilerden biri:

Yayınladıkları bildiriler ve yaptıkları eylemlerle devletin dikkatini çekmeye çalışıyorlar. Yıllardan beri yoğun bürokrasi ve ekonomi faaliyetleri ile ilgilenen, devletin hemen her kademesinde olması gereken, istihdam yaratan, yeni politikalar üreten vizyonel bireyler yetiştirmektedir. Günümüzde bile TBMM’de yani ülkenin seçilmiş bireyleri olarak görev yapan ve ülkeyi idare edenlerin çoğunlukta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olduğu hepimizin aşina olduğu bir durumdur.

Tarihsel gelişimine baktığımızda Enderun’da temelleri atılan fakültenin (İİBF’nin), Mülkiye Mektebi ve daha sonrasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak bütün süreçlerde etkinliği devam etmiştir.

Girişte de yaptığım açıklamada devlet yönetiminde vasıflı şahıslar yetiştiren fakülte,yıllardan beri mezun vererek ve hâlâ mezun vermeye devam ederek büyük bir nitelikli işsizlik oluşmuştur. 2014’te yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na giren 1 milyon 118 bin kişinin, 400 bin kişisini yani yaklaşık %50’sini oluşturmaktadırlar. Şu anki rakamlarla 400 bin mezunu bulunan, işsiz olan ve ülkenin %42’lik genel idare hizmetlerinde kadro boşluğu olmasına rağmen komik rakamlarda kadrolar verilen; diğer fakülte mezunlarına da İİBF’nin var olan kadrolarının peşkeş çekilmesi ile mağdur edilen, dışlanan İİBF mezunlarını fazlasıyla incitmiş ve aldıkları diplomaları itibarsızlaştırmıştır. Yüz binlerce genç işsizlikle mücadele bir yana 4001 kodu haksızlığıyla ve kadrolarının arttırılmasıyla mücadele etmektedirler.

Milli Eğitim Bakanlığı’na her yıl 40 binlerce kadro verilmiş,öğretmenlere hep ülke gündeminde yer verilmiş ve her torbadan nasiplenmişler olarak hep destek görmüşlerdir. Toplumda bazı fakülteler el üstünde tutulmuş bazı fakülteler yani İİBF anlamsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Üstelik verilen bu 40 binlerce kadrolar yetmemiş üstüne idari kadrolar yani İİBF’nin kadroları, 4001 koduyla öğretmenlere ve diğer fakülte mezunlarına dağıtılmıştır. İİBF mezunlarının bu konudaki itirazı; fakülte ayırımını ortadan kaldırarak ve herkese üniversitede ortak dersler verilerek ; sonrasında genel bir sınava tabi tutularak üniversite mezunlarının atanmasının yapılması. Madem herkes her işi yapabiliyorsa; iş bölümü ve uzmanlaşmaya ne gerek var ki! Maliyeci doktor olsun,doktor öğretmen,öğretmen mühendis… Bu çarpıklığa defalarca örnek verebilirim. Zaten günümüzde bu sorunun lanse etmesinin en büyük sebebi İİBF mezununun olması gereken kadrolarda eğitimcilerin, biyologların, mühendislerin ve diğer mezunların yer almasıdır.

Bu bildirinin amacı mühendis ve öğretmen arkadaşlarımın eğitimini aldığı işi kesinlikle itibarsızlaştırmak değil, tam tersi bu konuda arkadaşlarımıza sorunu anlamalarını sağlayarak 4001 kodu ile vasıfsızlaştırılmalarını engellemek ve eğitimlerini aldıkları işe sahip çıkmaları gerektiğini anlatmaktır. Öğretmen sınıfta ders versin, mühendis çizimleriyle bizi büyülesin, İİBF mezunları da idari ve iktisadi işleri idame ettirsin. Ki denge oluşsun ve adaletsizlik (4001 kodu) ortadan kalksın. Herkes eğitimini aldığı, uzmanlaştığı işi yapabilsin ki ülke geleceğe sağlam adımlarla yürüyebilsin. Bu konuda devlet büyüklerine seslenerek bu sorunun bir an önce çözümlenmesi İİBF mezunlarının en büyük temennisidir. Talepleri, vatandaşlık hakları olan kamuda çalışma hakkının onlara da verilmesidir.

İİBF mezunları Yeni Türkiye söylemleri ile haklarının teslim edileceği konusunda umutlanmış ve 400 bin mezunun %10’u olan 40 bin kadro talep etmektedirler. Bu konuda devlet büyüklerine seslenerek diplomalarının itibarı iadesinin yapılması ve bu taleplerinin kabul etmesini istemektedirler. Ülkemizi geleceğe taşırken bütün bireylerin eşit haklara sahip olması ve eşit şekilde değer görmesi için bu temel adımların atılmasını istiyoruz.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR