BIST 10.079
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.407,12
YAZARLAR

Askerlik borçlanması nasıl yapılır?

Askerlik borçlanması nasıl yapılır?

Okurumuz Ali Ş. Soruyor: “İlk işe girişim 01.06.1995. 1970 doğumluyum. Askerliğimi 1990 yılında 18 ay olarak yaptım. 1999 yılından itibaren 1200 gün BAĞ-KUR ödedim. 7 yıldır sigortalı olarak bir şirkette çalışıyorum. Askerlik yaptığım süreyi borçlanabilir miyim, borçlanırsam ne zaman emekli olurum? Askerlik borçlanmasını emekli olacağın zaman yaparsan BAĞ-KUR’dan emekli olursun, maaşın düşük olur diyorlar, doğru mudur?”


Sayın okuyucumuz, öncelikle şunu belirtelim ki askerlik borçlanmasını yapmanız her zaman mümkündür. Askerlik yaptığınız dönem ilk işe giriş tarihinizden önce olduğu için ilk işe giriş tarihiniz borçlanılan süre kadar geriye gidecektir. Tüm askerlik süresini borçlanmanız halinde işe giriş tarihiniz 540 gün geriye gider.

Bu takdirde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5675 prim ödeme gün sayısını tamamlamanız halinde 54 yaşında emekli olabileceksiniz.


Maaş Hesabında Son 3,5 Yıl Belirleyicidir

Sizin farklı SSK, BAĞ-KUR gibi farklı statülere tabi çalışmalarınız bulunuyor. Farklı statülere tabi çalışması bulunan sigortalılarımızın emekliliğinin hangi statüden olacağı önem arz etmektedir. Bu sigortalıların emekliliğinde son 7 yıllık sigortalılık içerisinde daha fazla hangi statüde prim ödediğine bakılır, daha fazla olan yani 1260 günden fazla olan sigortalılık statüsü kapsamında emeklik gerçekleşir.

Son 7 yıl içerisindeki 3,5 yılı şuan olduğu gibi bir işyerinde çalışarak geçirmeniz halinde 5510 sayılı Kanunun 4/1-(a) bendi (eski SSK) kapsamında emekli olmanız ve nispeten daha fazla emekli maaşı almanız mümkündür.

Kalan günlerini isteğe bağlı sigortalı olarak da ödeyebilirsiniz. Bu takdirdeyse daha uzun prim ödeyerek 5510 4/1-(b) (eski BAĞ-KUR) kapsamında emekli olacaksınız. Size emeklilik koşulları açısından sigortalı olarak çalışmanızı ve bu çalışmayı son 3,5 yıl sürdürmenizi tavsiye ederim.


Askerlik Borçlanması Son 3,5 Yılı Etkilemez

Askerlik borçlanmasını hemen yada emekli dilekçesini vermeden önce yapmanız mümkündür. Borçlanma yapılan tarihteki asgari ve azami günlük kazanç arasında olmak üzere sizin belirleyeceğiniz tutarın yüzde 32’si üzerinden borçlanma yapabilirsiniz.

Hangi tarihte öderseniz ödeyin borçlanılan süre borçlanmanın yapıldığı tarihe değil askerliğin geçtiği tarihlere mal edilir. Dolayısıyla askerlik borçlanmasını emekli dilekçesini verdiğiniz tarihte yapsanız bile son yedi yıl içerisindeki 3,5 yılın hesabında dikkate alınmaz. Size söylenilenin aksine askerlik borçlanmasını ister şimdi isterseniz de emeklilik dilekçesini vermeden önce yapın son 3,5 yıl içerisinde fiilen hangi statüye tabi olarak çalıştığınıza bakılarak maaş bağlanacaktır.


---

Kıssadan Hisse

“Hayatta vergi ve ölümden daha kesin şey yoktur.”

— Benjamin Franklin

---


Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:

 




Yorumlar