BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,75
ALTIN 2.412,01
MEMUR

Annelere yarım gün iş tam maaş!

Doğum yapan çalışan anneler devrim gibi düzenleme geliyor. Yapılan düzenlemeye göre doğum yapan kadınlara 6 aya kadar süreyle yarı zamanlı çalışma imkanı gelecek. İşte ayrıntılar...

Doğum yapan çalışan annelere yeni haklar geliyor. Buna göre, doğum yapan kadınlar, yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. Ayrıntılar haberimizde... 

Sabah'ın haberine göre kanunda devrim sayılabilecek yenilikler de var. En başında da kadınlara daha doğrusu çalışan annelere getirilen yarı zamanlı iş imkanı. Yasaya göre memur kadınlar doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay ikincisinde 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek.

12 AY UYGULANACAK

Engelli çocuğu olanlarda süre 12 ay olarak uygulanacak. Üstelik bu izin hakkından 3 yaşına kadar çocuk evlat edinenler de yararlanacak. Bu hak aynı şekilde işçi annelere de (özel sektörde çalışanlar) tanındı. Bu hükümlerden faydalanacaklar süt izninden yararlanamayacak.

ÖZEL SEKTÖRDE FARKLI OLACAK 

Yarım gün çalışma hakkı, özel sektörde çalışan annelere de geliyor. Memurlara göre farklı olan kısım ise yarım günlük maaşı işverenin, kalanını ise İşsizlik Fonu'nun verecek olması. Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar süreyle çalışan kadın işçilerin, çalıştıkları süreye tekabül eden prim ve ücretlerini işveren, çalışmadıkları süreye tekabül eden prim ve ücretlerini İşsizlik Sigortası Fonu ödeyecek.

 Yasaya göre, İşsizlik Fonu'nun ödeyeceği tutar 'asgari ücretin brüt tutarının günlük miktarı'ndan belirlenecek. 1 ay boyu yarı zamanlı çalışan kişiye, İşsizlik Fonu'nun ödeyeceği tutar 823 lira 50 kuruş olacak.

Bu hesapla asgari ücretle çalışan annelerin alacakları maaş artmış olacak. Ücretten sadece damga vergisi kesilebilecek.

DEVLET ÜCRETİ ÖDEYECEK

Özel sektörde çalışan anneler için 3 şart bulunuyor: "Son 3 yılda en az 600 gün priminin yatmış olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması, analık izninin bitiminden sonra 30 gün içinde kuruma başvuruda bulunması."

HESAP DEĞİŞİYOR

Memurlara göre işçi annelerin farkı ise yarım günlük maaşı işverenin kalanını ise işsizlik fonunun verecek olması. Öte yandan kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebilecek. Bunu her gün kullanabileceği gibi haftanın belli günleri de çalışabilecek. Buna kurumlar karar verecek. Yani 3 gün izin yapıp 3 gün çalışabilecek.

DEVLET 823.50 LİRA KATKI SAĞLAYACAK

Yarı zamanlı çalışan bir işçi annenin maaş hesabı (yüksek maaş)

Normal maaşı: 2.500 lira

Yarı zamanlı maaşı: 1.250 lira

Devletin ödeyeceği ücret: 823 lira 50 kuruş Yarı zamanlı çalışan bir işçi annenin maaş hesabı (asgari ücret)

Normal maaşı (1 çocuk): 1.344,22 kuruş (AGİ'li)

Yarı zamanlı maaş: 694 lira 45 kuruş (AGİ'li)

Devletin ödeyeceği ücret: 823 lira 50 kuruş

KADIN İŞÇİ İÇİN ŞARTLAR

Son üç yılda en az 600 gün priminin yatmış olması

Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması

Analık izninin bitiminden sonra 30 gün içinde kuruma başvuruda bulunması. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR