BIST 10.716
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.502,01
GÜNCEL

Ankara cuma namazı saatleri Diyanet takvimi

Ankara cuma namazı saatleri Diyanet takvimine göre ne zaman başlıyor ne zaman bitiyor? Memur cuma izni bugün başlıyor peki memur yoğunluğunun en çok olduğu Ankara için diyanet takvimine göre memurlara 8 Ocak 2016 Cuma mesaisi nasıl olacak? İşte cevabı...

Cuma namazı saatleri bugün kaçta başlıyor kaçta bitiyor Cuma namazı ezan saati İstanbul, Ankara, İzmir 08 Ocak 2016 il il Cuma vakitleri memurhaber.com'da....

Memurlara cuma namazı izni genelgesiyle bugün ilk kez yeni Cuma mesaisi uygulamaya konulacak peki Cuma namazı saatleri il il (08 Ocak 2016) kaçta başlıyor kaçta bitiyor? Memur popülasyonunun en çok olduğu Ankara'da bugün Cuma mesaisi saatleri nasıl olacak işte Diyanet takvimine göre Ankara Cuma namazı saatleri...

ANKARA CUMA NAMAZI SAATLERİ-DİYANET TAKVİMİNE GÖRE



DEVLET DAİRELERİ CUMA NAMAZI MESAİSİNİ NASIL AYARLIYOR?

Bazı devlet dairelerinde 12:00-13:00 bazılarında 12:30-13:30 olarak uygulanan mesai cuma namazına göre düzenlenecek.

MESAİ KAYBI YAŞANACAK MI?

Yetkililer, söz konusu düzenlemeye ilişkin, "Mesai kaybı yaşanmayacaktır. Genelgenin bu hafta içinde yayımlanması planlanmaktadır" ifadesini kullandı

MEMURLARA CUMA NAMAZI TATİLİ İŞTE YENİ CUMA MESAİLERİ 

Cuma namazı için mesai düzenlemesi tamamlandı. Cuma namazı ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu imzalı Cuma izni genelgesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Peki yeni sistem nasıl olacak, hangi ildeki memurlar cuma tatiline ne zaman çıkacak, mesaisi ne zaman başlayacak? 

MEMURA CUMA NAMAZI TATİLİ İÇİN 'ESNEKLİK'

Başbakan Ahmet Davutoğlu Cuma günleri namaza gidenlerin mesaiye dönüşlerinde makul çerçevede, "esneklik" sağlanması isteneceğini belirtmişti.

İŞTE İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ- İSTANBUL CUMA NAMAZI SAATLERİ

İŞTE MEMUR CUMA TATİLİ SAATLERİ

Bazı devlet dairelerinde 12:00-13:00 bazılarında 12:30-13:30 olarak uygulanan mesai cuma namazına göre düzenlenecek.

İLGİLİ CUMA NAMAZI GENELGESİNDE HANGİ MADDELER YER ALIYOR?

Genelgede, "Anayasa ve ilgili mevzuatla güvence altına alınan dini inanç hürriyetinin bir gereği olarak; Cuma namazı saatinin mesai saatine denk gelmesi halinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan isteyenlere mesai kaybına neden olmaksızın izin verilir. Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederin." denildi.

İŞTE BAŞBAKANLIK'IN O GENELGESİ

Başbakanlıktan:

Konu : Cuma İzni
GENELGE

2016/1

Anayasa ve ilgili mevzuatla güvence altına alman dini inanç hürriyetinin bir gereği olarak; Cuma Namazı saatinin mesai saatine denk gelmesi halinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan isteyenlere mesai kaybına neden olmaksızın izin verilir.

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Ahmet DAVUTOGLU
Başbakan

YENİ MESAİ SAATLERİ NASIL OLACAK?

Cuma namazı için hazırlanan genelgeyle ilgili detaylar belli oldu. Cuma günleri, kamu çalışanlarının namaz öncesi öğle tatiline girecek, namaz bitiminden sonra mesaiye başlayacaklar.

Başbakanlık tarafından cuma namazı için hazırlanan genelgenin bu hafta içinde yayımlanmasının planlandığı bildirildi. Başbakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, cuma namazı için hazırlanan genelge ile kamu çalışanlarının cuma günü mesaisi, cuma namazı öncesi öğle tatiline girecek, namazın bitiminden sonra tekrar mesaiye başlayacak şekilde düzenlenecek.

CUMA MESAİSİ İZNİNDE SAAT BELİRTİLMEYECEK

Edinilen bilgiye göre, yayımlanacak genelgede belli saat aralığı belirtilmeyecek ve cuma günleri namaza gidenlerin mesaiye dönüşlerinde makul çerçevede, “esneklik” sağlanması istenecek.

CUMA NAMAZININ ANLAMI

Geleneksel uygulamada cuma için ezan okunduğunda camilere gidilerek öğle namazında olduğu gibi, dört rekât namaz kılınır. Her hafta değişen saatler nedeni ile üç büyük ilin Cuma Namazı Vakitlerini haberimizden öğrebilirsiniz.

Tüm Müslümanlar her hafta Cuma namazı saati gelmeden önce camilere koşarlar. Cuma namazı vakti mimberde toplanıp cuma namazımını eda ediyorız. Cuma namazı öğle namazından önce kılınır. İstanbul, Ankara İzmir cuma namazı vakitlerini aşağıda sizler için hazırladık. Cuma namazı kaç rekât ve nasıl kılınır? diye merak ediyorsanız haberimizin devamında öğrenebilirsiniz. Namaz saatleri her gün ortalama aynı vakitlerde kılınıyor bu vakitler sadece Cuma günleri bu vakit biraz erkene alınır.

Cuma namazı Cuma Hutbesi okunduktan sonra Öğle Namazı ile birlikte kılınır. Diğer günlerde öğle namazını camide kılamayan müslümanlar Cuma gününün ayrı bir öenm taşımasından dolayı Öğlen namazını cuma namazı ile birlikte camide kılmaya özen gösterirler.



CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma Namazı tek başına kılınmaz.
Öğle vaktinde cemaatle kılınır.

Öğle ezânı okununca, önce dört rek'at Cum'a namazının ilk sünneti kılınır.

Niyet ederken:

"Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya" denilir.
Bu namaz aynı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.

İlk rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir.
Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur.
İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur.
Sonra, câmi' içinde, ikinci ezân okunur.

Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar. Hutbe okunur.

Hutbe okunurken cemâ'atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur (harama yakın).
Hatîb efendi duâ ederken, cemâ'at sesli âmîn demez. İçinden sessiz denir.

Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken de harâmdır.

Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.

Sonra, cemâ'at ile iki rek'at Cum'a namazının farzı kılınır. Bu namaz aynı sabah namazının farzı gibi kılınır.

Niyet şöyle edilir: "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama"

Sonra, dört rek'at son sünneti, Niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya".

Bu sünnetde aynı ilk sünnet gibi kılınır. Böylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.

Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir: "Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına". Bu şekilde niyet edilirse, eğer o günün cuma namazı şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğle namazına sayılır.

Bundan sonra, iki rek'at vaktin sünneti kılınır. "Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine" diye niyet edilir. Cum'a sahîh olmadı ise, bu on rek'at, öğle namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.


 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR