YAŞ mağdurları torba yasaya girmeyi bekliyor
28 Şubat sürecinde YAŞ kararları ile TSK'dan ihraç edilenler, taleplerinin torba yasaya eklenmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
-28 Şubat sürecinde Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları ile TSK'dan ihraç edilenler, taleplerinin torba yasaya eklenmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
YAŞ Mağdurları Derneği Başkanı Osman Doğruer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 Anayasa Referandumu kapsamında 2011'de yaş kararlarının bazı istisna durumlar dışında yargı denetimine açıldığını ve mağduriyetlerinin giderilmesi için bir takım düzenlemeler yapıldığını söyledi.
Bundan dolayı kamuoyunda tüm hakları verilmiş gibi bir düşünce
oluştuğunu belirten Doğruer, bunun aksine mağduriyetlerinin devam
ettiğini ve düzenlemelerle sıkıntılarının sadece bir kısmının
giderildiğini dile getirdi.
6 MADDELİK YASA ÖNERİSİ
Doğruer, bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını ve 6 maddelik bir öneri hazırladıklarını belirterek, Meclis'teki tüm partileri ziyaret ettiklerini, milletvekilleri ve grup başkanvekilleriyle isteklerinin torba yasaya konulması için görüştüklerini anlattı.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'ye taleplerini elden teslim ettiklerini ifade eden Doğruer, "Sıkıntılarımızın tamamen giderilmesini istiyoruz. CHP, Balyoz davası kapsamında tahliye edilenlerin geriye dönük haklarının verilmesi için kanun teklifi verdi. Biz şu anda kendimizi sahipsiz hissediyoruz. Biz de geriye dönük haklarımızın verilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Haklarının iadesi için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde dava açtıklarını anlatan Doğruer, kendilerine "Devlet sizin için hak kanunu değil, af kanunu çıkardı. Hukuken bu haklarınızı iade etme hakkımız yok" denildiğini kaydetti. Doğruer, hüküm giyenlere bu hakkın tanındığını ama haksız bir uygulama ile ordudan atılanların dava açarak haklarını alamadığını söyledi.
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜ İSTİYORLAR
Osman Doğruer, 6 talepleri bulunduğunu ifade ederek, orduyla ilişiklerinin kesildiği tarih ile kanunun yürürlüğe girdiği tarih arasındaki haklarının verilmesini istediklerini aktardı.
Kanuna göre bu sürede orduda görev yapmış kabul edildiklerini belirten Doğruer, şu bilgileri verdi:
"Biz de bu süreçteki haklarımızı istiyoruz. OYAK'la ilgili
problemimiz var. TSK mensupları doğal olarak OYAK üyesi yapılıyor.
Herkesin maaşlarından belli bir miktar kesiliyor. Emekli
olduktan sonra ister emekli maaşı statüsünde ister toplu para
olarak bunu alabiliyorlar. Emekli olanlar OYAK'la ilişkilerini
kesmeleri durumunda bu parayı alıyor ama biz alamıyoruz.
Sosyal güvenlikle alakalı bir durum var. Bazı arkadaşlar ihraç
edildikten sonra iş kurmuşlar, sigortalarını yatırmışlar ama
bazıları primlerin tamam yatıramamış. Düzenleme ile ihraç
edildikten sonra hiç prim ödeyemeyen mağdurların SGK primlerini
Milli Savunma Bakanlığı ödüyor ancak iş kurup, belli bir miktar
ödeyenlere, 'Sen bana şu kadar borçlusun. Borcunu ödersen emekli
ederim seni' diyor. Böyle bir haksızlık var."
KİMLİK DÜZENLEMESİ BEKLİYORLAR
Daha çok astsubayları ilgilendiren intibak sorununun da
çözülmesini istediklerini aktaran Doğruer, "Ayrıca, ihraç
edildiğimizden yasanın çıktığı süre hesaplanarak, buna göre
belirlenen rütbeyle emekli edildik ama bize verilen kimliklerde
ihraç edildiğimiz tarihteki rütbemize göre kimlik verdiler. Mesela
arkadaşımız yüzbaşıyken atılmış ama albay alarak emekli edilmiş.
Kimliğinde yüzbaşı yazıyor. Bu bizim moral değerimiz. Buna
göre kimlik düzenlenmesini istiyoruz" diye konuştu.
O ÜCRETLERİ GERİ İSTİYORLAR
YAŞ Mağdurları Derneği Başkanı Osman Doğruer, bunların yanı sıra öğrenim giderleri ile ilgili de problemleri olduğunu ifade ederek, "Ordudan atılınca, bizden, 'Sizi okuttuk, masraf ettik' diye yüksek miktarlarda para istediler. Daha sonra kanun değişti daha düşük miktarlar istediler. O dönemde ödeyenler mağdur oldu. Hiç ödeyemeyenler de oldu. Şimdi 'atılmanın sorumlusu sen değil benim' diyor. Eğer böyleyse bu ücretleri geri vermelerini istiyoruz" dedi.