Türkiye o sektörde rekor kırdı!
Türkiye, konut fiyatlarındaki yüzde 18.9 artışla Hong Kong'u geçip zirveye yerleşti. İlk sıraya yükselişte yabancı yatırımlar, nüfus ve sektörün performansı etkili oldu.
Türkiye, konut fiyatlarındaki yüzde 18.9 artışla Hong Kong'u geçip zirveye yerleşti. İlk sıraya yükselişte yabancı yatırımlar, nüfus ve sektörün performansı etkili oldu.
Türkiye'de konut fiyatları balon tartışmalarından etkilenmeden yükselişini sürdürüyor. Emlak danışmanlık şirketi Knight Frank'ın yayımladığı Küresel Konut Fiyat Endeksi'nin (Global House Price Index) 9 aylık sonuçları, 'balon' tartışmalarını yeniden gündeme taşıyacak verileri ortaya koydu. Rapora göre Türkiye, yıllık yüzde 18.9 artışla konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke oldu ve Hong Kong'un elinden zirveyi kaptı. Hong Kong'da fiyatlar yüzde 16.7 yükseliş gösterdi.
İLK KEZ ZİRVEDE
Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünyada konut fiyatları bu yılın 9 ayında yüzde 2.7 arttı. 55 ülkenin yer aldığı endekste, 45 ülkede konut fiyatları yükseldi. Türkiye, yıllık yüzde 18.9 artışıyla ilk kez zirveye oturdu. Raporda, Türkiye'de fiyatların yükselişiyle ilgili 3 neden sıralandı. Bunlardan ilki yabancı yatırımlardaki güçlü yükseliş, ikincisi nüfusun artması, üçüncüsü de inşaattaki yavaşlama oldu.
Endekse göre, dünyada fiyatların en çok yükseldiği ülkeler Türkiye'den sonra sırasıyla yüzde 16.7 ile Hong Kong, yüzde 12.6 ile Yeni Zelanda, yüzde 11.1 ile İsveç ve yüzde 10.1 ile Lüksemburg oldu. İlk 5'i oluşturan bu ülkeler, listede çift haneli artış yaşayan ülkeler olarak da dikkati çekti.
10 ÜLKEDE DÜŞÜŞ
Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre 55 ülkenin 10'unda fiyatlar geriledi. Konut fiyatlarında en büyük kayıp yüzde 14.8 ile Ukrayna'da yaşandı.Ukrayna'yı yüzde 5 ile Kıbrıs takip ederken, Yunanistan yüzde 4.9'luk gerileme ile üçüncü sırada yer aldı. Singapur, Tayvan, İtalya, Fransa, Çin, Japonya ve Fas konut fiyatlarının düştüğü ülkeler olarak sıralandı.
Küresel Konut Fiyat Endeksi'nde, 2016 yılı için de ipuçları
verildi. Raporda, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) bu ay faiz
artırması durumunda gelişmekte olan ülkelerin konut piyasasının da
etkileneceği ve 2016 yılında bazı ülkelerin konut fiyat
artışlarında gerileme yaşanacağı ifade edildi. Raporda, dünya
genelindeki konut piyasalarında fiyat baskısının yavaşladığına da
işaret edildi.
MERKEZ DE % 18.5 DEDİ
KNIGHT Frank'in açıkladığı veri, Merkez Bankası'nın (TCMB) Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE) ile de örtüşüyor. Geçtiğimiz günlerde endekse ilişkin verileri duyuran Merkez Bankası, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.49 artış açıklamıştı. TCMB'ye göre, Türkiye'de konut fiyatlarının en çok yükseldiği il İstanbul... TKFE'deki en yüksek yıllık değişim yüzde 26.38 ile İstanbul ve yüzde 24.73 ile Aydın, Denizli ve Muğla düzeyinde gerçekleşti. Endeks değerleri Ankara'da yüzde 12.02 ve İzmir'de yüzde 17.70 yükseldi.
BALON ANLAMINA GELİR Mİ?
Fiyatlarda yıllık yüzde 20'leri bulan artış, 'balon'
tartışmalarını da her zaman sıcak tutuyor. Ancak bu tartışma
sonuçlanabilmiş değil. Uluslararası finans kuruluşları da dahil bir
kesim balonun şişmeye başladığını savunurken, sektör temsilcilerine
göre fiyatların daha ilerleyecek yolu var.
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım,
konut fiyatlarındaki artışı şöyle değerlendirdi:
"Nüfusun 80 milyona gitmesi, genç nüfus ve yaşam şeklimizin
değişmesi talebi artırıyor. Ayrıca kentsel dönüşümden dolayı yapı
stoğu yıkılınca insanlar ya kiraya çıkıyor ya da evi bitene kadar
yeni bir ev alıyor. Bu da kiraları artıyor. Kiraların arttığını
görenlerde ev alıp kiraya verme iştahı artıyor. Yabancıların talebi
de var. Ne olursa olsun Türkiye, bölgedeki en yaşanabilir ülke.
Durum böyle olunca zaten yüksek olan fiyat artışları, zirveyi
gördü. Bu talep, sektörde balon olmadığını ortaya koyuyor."