Torba yasa tasarısı TBMM'de kabul edildi

Torba Kanun Tasarısı'nda yatırımcıları yakından ilgilendiren düzenlemeler TBMM'de kabul edildi. İşte o düzenlemelerin ayrıntıları...

Yatırımcılarla ilgili önemli düzenlemeler öngören tasarı, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Peki hangi düzenlemeler yapılacak? İşte cevabı...

Torba yasa olarak da tanımlanan düzenleme; vergi muafiyeti, borç erteleme, hususi damgalı pasaport gibi müjdeler içeriyor. İşte yasada yer alan düzenlemeler:

Son 3 yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, 2 yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecek.

DAMGA VERGİSİ KALKIYOR

* Nispi damga vergisine tabi kağıtlarda her bir nüshanın ayrı ayrı vergilendirilmesi uygulamasına son verilecek. Bireysel emeklilik, gruba bağlı bireysel emeklilik, işveren grup emeklilik sözleşmelerine de damga vergisi istisnası getirilecek.

* Tacirler arasında tesis edilen ipotek işlemlerinde, hesaplanan tapu harcının yüzde 50'si alınmayacak.

* Afet, ağır kaza, sabotaj gibi nedenlerle ticari veya ekonomik kayıplara uğrayan işverenler ile sigortalıların, afetin meydana geldiği tarihten itibaren 3 ay içinde borçları 1 yıla kadar ertelenebilecek.

Karşılıksız çek veren kişi, her bir çek için bin 500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Adli para cezasının ödenmemesi halinde, doğrudan hapis cezası verilebilecek.