TEOG tercihleri nasıl yapılır?

TEOG 2015 tercihleri başladı. Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? TEOG tercihleri nasıl yapılır? Öğrencilerin merak ettiği soruların ayrıntılarını araştırdık

Ortaokul'dan liseye geçen öğrencilerin tercih heyecanı başladı. TEOG puanlarını öğrenen öğrenciler, şimdi iyi bir okula kaydolmak için tercih yapmaya başladı. Peki tercihler nasıl yapılacak? İşte tüm ayrıntılar

TEOG 2015 tercih heyecanı başladı. Okulların kontenjan tabloları ve Türkiye geneli yüzdelik dilimleri MEB internet sitesinde yayınlandı. MEB’in yayınladığı tablolarda okulların geçen yılki puanlarına yer verilmemiş sadece yüzdelik dilimlerine yer verilmiş. Bu durumda tercih listesi oluştururken sadece yüzdelik diliminin önemli olduğu görülüyor.

Öğrenciler kendi Türkiye yüzdelik dilimleri ile, gidebilecekleri Anadolu Lisesini görebilirler. (Kendi yüzdelik dilimlerine denk gelen okul) bu sonuç yedek yerleştirme döneminde en fazla iki veya üç okul yükselecektir.

TEOG'DA KAÇ NETLE NEREYİ KAZANABİLİRİM?

TEOG LİSE TABAN PUANLARI VE YÜZDELİK DİLİMLERİ

TEOG TERCİHLERİ BUGÜN BAŞLADI

TEOG TERCİH ROBOTU

Bu dilimdeki okulları beğenen öğrenciler özel okulları tercih etmeyebilirler.

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, örnek bir tercih listesi hazırlayarak TEOG tercih sürecinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini adım adım anlattı.

Yılmaz, öğrencinin Yerleştirmeye Esas Puanının (YEP) 450,9923 ve Türkiye Geneli Yüzdelik Diliminin 7.48 olduğunu ve bu öğrencinin İstanbul’un Avrupa yakasında oturduğunu varsayarak bir tercih listesi oluşturdu.


TERCİHTE İŞLEM BASAMAKLARI

1- MEB’in internet sitesinden e-okula giriniz.

2- Bu sayfada sınav (TEOG-PYBS) ve nakil işlemlerinin altında 2015 yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Kontenjan listeleri için tıklayınızı uygulayınız.

3- Karşınıza okul türlerine göre tercih tabloları gelecek. Tercih listenizde hangi okul türlerine yer vermek istiyorsanız o tabloları işaretleyiniz.

4- Tercih yapmak istediğiniz ‘’il’’ i seçiniz. Örneğin ‘İstanbul’.

5- İlçe’nin karşısındaki ‘Tüm Liste yi’ işaretleyiniz.

6- Türkiye geneli Yüzdelik Dilimine Göre Listele -1 ‘ seçiniz’ tıklayınız. Karşınıza gelecek ifade de ‘aralığında’ yı tıklayınız.

7- Kendi yüzdelik diliminizi dikkate alarak (örneğin % 7.48) bir aralık belirleyiniz. Örneğin 1. Kutuya 4, ikinci kutuya 10 yazınız ve ‘Listele’ yi tıklayınız.

8- Karşınıza işaretlediğiniz okul türlerinden oluşan yüzdelik dilimine göre sıralı bir liste çıkacak.

9- Bu listede sizin girme ihtimalinizin en yüksek olduğu okul % 7.59 ‘luk dilimdeki Eyüp / Rami Atatürk Anadolu Lisesidir. Bu okulu tercih listenizin 15. Okulu olarak belirleyiniz. Daha sonra yukarıya doğru okulun bulunduğu ilçeyi de gözeterek 14 okul seçiniz. Buna göre 14. tercih Kağıthane Anadolu Lisesi (Almanca) 7.47’lik dilimde. Mesafe olarak gidemeyeceğiniz okulları aradan çıkararak yukarıya doğru 1. okula kadar okul seçmeye devam ediniz.

10- Şimdide kendinizi garantiye almak için 15 okuldan geriye doğru aynı mantıkla 25. okula kadar okul seçmeye devam ediniz.

11- Oluşturduğunuz listedeki okullardan yüzdelik diliminize denk gelen okullardan 14.,15.,16.ve 17. Okullar girme ihtimalinizin yüksek olduğu okullardır. Bu nedenle bu okulları mutlaka görerek tercih listenizde yer veriniz.

MEB YERLEŞTİRME KLAVUZUNA GÖRE BUNLARA DİKKAT EDİN

MEB, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) yaşanan olumsuzlukları çözmek için yeni yerleştirme sisteminin kurallarını açıkladı. 2015- 2016 eğitim-öğretim senesinde uygulanmak üzere hazırlanan “Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu” taslağı, görüş alınmak üzere bakanlık sitesine de konuldu. Taslak kılavuza göre bu sene uygulanacak yerleştirme sisteminin ayrıntıları şöyle
 

- İL SINIRLAMASI YOK: Tek listede okul türü ve vilayet sınırlaması olmadan 25 okul tercih edilecek.
 

- İKİ TERCİH SEÇENEĞİ OLACAK: Tercihler internet üzerinden yapılacak. Tercih işlemleri ekranında, “Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım” ve “Tercih yapmak arzu ediyorum ” seçenekleri sunulacak. Tercih yapacak adaylara, 25 okul tercihini gösteren ekran açılacak.  “Özel okula kayıt yaptırdım” şıkkını işaretleyene tercih ekranı açılmayacak.
 

- TERCİH YAPMAYAN AÇIK LİSEYE: İki tercihi de kullanmayanlar sistem tarafından otomatik olarak aleni liselere kayıt edilecek.
 

- TERCİHLER 6-16 TEMMUZ: Tercih işlemleri 6-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 14 Ağustos’ta açıklanacak. 17-21 Ağustos 2015’te İl ya da İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları’nca tercih mürracaatları alınacak.
 

- AÇIKTA KALANI KOMİSYON YERLEŞTİRECEK:  TEOG’da yerleşemeyenler , Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu’nca boş kalan kontenjanlar için vilayet ya da ilçe sınırları içerisinde 5 tercih alınarak YEP üstünlüğüne göre merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilecek.
 

- KAYITLAR OTOMATİK: Nakilerde kesin kayıtlar 24 Ağustos’ta duyurulacak. Kayıtlar otomatik olarak yapılacak.
 

- EK YERLEŞTİRME YOK: Yerleştirme işlemleri bir defa olacak, yedek yerleştirme yapılmayacak.
 

- PUAN ÜSTÜNLÜĞÜ ESAS: Yerleştirme işlemleri YEP üstünlüğü, tercih önceliği ve kontenjana göre olacak.
 

- GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSELERİ: Güzel sanatlar ve spor liselerine yerleştirmeler, tercihler istikametinde merkezi yapılacak. Öğrenciler tekrar yetenek sınavlarına girecek.
 

- YEP’E GÖRE ÖZEL: YEP’e göre öğrenci alan özel okullara 2015-2016 öğretim senesi için okul türlerine yerleştirme işlemleri yapılacak olan ve yerleştirme sonuçları aynı öğretim senesi için geçerli olacak.
 

- ÖZEL OKULLARA 17 GÜN SÜRE: Sınavla öğrenci alacak özel okullar, 24 Haziran -10 Temmuz tarihleri arasında kayıt işlemlerini yapacak. Okul değiştirmek isteyen nakil döneminde devlete geçebilecek.
 

- BURSLU ÖĞRENCİ: Özel okullar için % 100 burslu okutacakları öğrencilerin yerleştirilmesi, bakanlıkça puan üstünlüğü esasına göre % 5’lik dilimden yapılacak olan.
 

- İSTEYENE SMS: Öğrencilerin yerleştirme sonuçları bakanlık sitesinde açıklanacak. Ayrıca, SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere sonuçlar mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile bildirilecek.
 

- EŞİTLİK HALİNDE YAŞ: Yerleştirmelerde YEP’lerin eşit olması halinde 8’inci sınıf Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP), bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflarda Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi halinde tercih önceliği, özürsüz devamsızlık gercekleşen gün sayısının az oluşu tekrar eşitlik bozulmaz ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olana öncelik verilecek.
 

- ÖZEL EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ: Engelli öğrenciler aleni liselere gönderilmeyecek. Yerleştirilmeleri yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile sağlanacak. Özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerin puanları, yerleştirildikleri okulların puanlarını hiçbir biçimde etkilemeyecek.
 

- NEDEN TERCİH YAPMADIN?: Okul müdürleri tercih yapmayan öğrencilerin nedenini e-okul sistemine işleyecek.