Sayım başlıyor: Kamuda envanter çıkarılacak
Başbakan Davutoğlu açıkladı: Kamuda envanter çıkarılacak. Devletin elindeki her şey sayılacak. Devlet, şans oyunlarından elini tamamen çekecek. Özelleştirmelerde kaynak artışı sağlanacak.
- Başbakan Davutoğlu aldığı ekonomi brifingi sonrası açıklama yaptı. Davutoğlu'nun yaptığı konuşmanın satır başları şöyle;
İKİ AYAKLI STRATEJİ
- Devletin elindeki sosyal tesisler, lojmanlar, konutlar ve en önemlisi bina ve taşıtlarla ilgili kapsamlı bir envanter çalışması talimatı verdim.
- Personel ihtiyacından kaynaklanan artışın ülkenin ekonomik dengelerini sarsmaması, ayrıca personelin etkin kullanımı, niceliksel artışı değil, niteliksel katkısının göz önüne alınması lazım. Bunun için personel sisteminde de ciddi bir gözden geçirme hamlesine ihtiyaç var.
- Kiralamadan kaynaklanan ek maliyetlerin giderilmesi yönünde de çok ciddi, kapsamlı bir tedbir düşünüyoruz. Onu zamanla paylaşacağız. Taşıt kiralanmasından bina kiralanmasına kadar.
- Kamusal alanda yapılabilecek reformlar için belli bir vergi düzeyini tutturmamız ve bunu adil, eşit bir şekilde uygulamamız lazım.
- Kayıt dışı ekonomi kontrol altına alınarak iki ayaklı strateji uygulamaya konulacak. Bir yandan kamudaki harcamalar kısılarken, diğer yandan kayıt dışı önlenecek.
ŞANS OYUNLARI
- Devletin belli alanlardan çekilmesi artık bir zarurettir. Devlet, şans oyunları alanından tümüyle çekilmelidir.
ÖZELLEŞTİRME
Özelleştirme kalkınmamızda çok ciddi kaynak sağladı. Özelleştirmeden gelecek kaynak da verimli alanlara aktarılacak. Dolaylı ve dolaysız vergiler konusunda da çalışma yapılacak. Gelir vergisi bilinçli olarak düşürüldü. sermaye artırımını artırmak istiyoruz.
KAYIT DIŞINA CİDDİ ÖNLEMLER YOLDA
- Önümüzdeki ekim ayı muhtemelen, ama en geç kasım ayında kayıt dışı ekonomiyle mücadele stratejimizi açıklayacağız. Yıl sonuna doğru da bütün bu çalışmaları tamamlayıp kamu emlaki ve kamuda yapılacak tasarrufla ilgili nihai bazı adımları atacağız.