Sakatlık vergi indirim belgesi nasıl alınır?

sakatlık, sakatlık belgesi, sakatlık indirim belgesi, www ssk, ssk, sgk, bagkur, www emekli, ne zaman emekli, emekli, emeklilik, işsizlik maas, ssk hizmet, ssk dökümü, sigorta, sgk kurumu, sgk girişi, part time iş, is ilanı, ilanlar iş, işkur iş, iş işku

Bünyamin Esen bunyaminesen@internethaber.com


Sayın okurlarımız, sizlerden çok yoğun bir şekilde sorular alıyoruz, öncelikle ilginize teşekkür ederiz. Sizden gelen binlerce soru arasından en çok sorulanları ve en önemli olanları sırası geldikçe cevaplandırmaya çalışıyoruz. Soru soran okurlarımız yazılarımızı takip etsinler.

En çok sorulan konulardan birini de vergi indirimi yazısı, diğer adıyla sakatlık indirimi yazısının nasıl alınacağı oluşturuyor. Özürlü pek çok çalışan okurumuz erken emeklilik sağladığı için bu yazıyı nasıl alacaklarını soruyor.

Daha evvel sakatlık indirimi yazılarının emeklilik açısından faydalarına değinmiştir. Bu yazımızı ise sakatlık indirimi belgesinin nasıl alınacağına ayırdık.


Sakatlık İndirimi Belgesi Nedir?

Engelliler için vergi indirimi gelir vergi mevzuatımızda düzenlenmiş pozitif ayrımcılık niteliğindeki özel bir düzenlemedir. Kanunda “Sakatlık İndirimi” olarak geçen özürlülere yönelik gelir vergisi indirimi 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. Maddesinde düzenlemiştir.

Bu haktan;

İşçi veya memur olarak çalışanlar veya bunların bakmakla mükellef engelli yakını olanlar,

Serbest meslek erbabı olan veya bakmakla mükellef engelli yakını olanlar,

Basit usulde vergilendirilen tüccar, esnaf, zanaatkâr ve benzeri gelir vergisi mükellefi kişiler yararlanabilmektedir.


Başvuru İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Başvuru için aşağıdaki belgeler istenilmektedir:

Özürlü Hizmet Erbabı İçin:

    Dilekçe,

    3 Adet Fotoğraf,

    Çalıştığı işyerinden alınacak hizmet erbabı olduğunu gösterir belge,

    Nüfus cüzdanı aslı.

Hizmet Erbabının Bakmakla Yükümlü Olduğu Özürlü Kişilerin Müracaatlarında:

    Dilekçe,

    Nüfus cüzdanı asılları,

    Özürlüye ait 3 adet fotoğraf,

    Çalıştığı işyerinden alınacak hizmet erbabı olduğunu gösterir belge,

    Özürlü kişiye bakmakla yükümlü olduğunu gösteren belge (fotokopi olabilir),

    Hizmet erbabının bir adet fotoğrafı.


Vergi İndirimi İçin Başvuru Nereye Yapılır?

İndirimden yararlanmak isteyen gelir vergisi mükelleflerinin yukarıda sayılan belgeler ile nüfus cüzdanı örneği ve işyerinden çalıştığına dair belge ile birlikte çalıştıkları ilin defterdarlığına veya ilçelerde vergi dairesi müdürlüğü veya mal müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. İl merkezleri dışında çalışanların başvuru ve sevk iş merkezlerinin bulunduğu yer vergi dairesince yapılması gerekmektedir.

Vergi Daireleri veya Başkanlıklarına başvuran özürlülerden Sağlık Kurulu Raporu bulunmayan hizmet erbapları dilekçelerinde belirttikleri sağlık kuruluşlarına sevk edilecekler. (Yönetmelikle tespit edilen hastanelerden il içerisindeki herhangi birine sevk talebinde bulunulabilir.)

Sağlık Kurulu 28.04.1981 tarih ve 17324 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli ile Uygulanması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun hazırlanan raporu, ilgili vergi dairesine gönderecektir.


Raporlar Nasıl Onaylanır?

Yetkili sağlık kuruluşu tarafından posta yoluyla Vergi Dairesine gönderilen raporlar Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nda oluşturulan Merkez Sağlık Kuruluna gönderilecektir.

Sağlık Kurulu Raporları, Maliye Bakanlığı bünyesindeki Merkez Sağlık Kurulu, yetkili hastane tarafından verilmiş olan Sağlık Kurulu Raporu’nu yeniden değerlendirir ve kararını bir rapor olarak bildirir.

Merkez Sağlık Kurulu raporu kişinin hastaneden aldığı rapordaki oranı azaltabilmekte yahut arttırabilmektedir. Raporda kişinin vergi indirimine hak kazanıp kazanmadığı, kazanmış ise de sakatlık derecesine göre alacağı vergi indirimi dilimi belirtilir. Bu karar kişinin çalıştığı kurum, kuruluş veya işyerine yazıyla bildirilecektir.


Rapor Asılları Çalışana Tebliğ Edilir

Vergi Dairesi Başkanlığınca, raporlarda belirlenen derecelere göre hizmet erbabının sakatlık indiriminden yararlandırılmaları gerektiği, çalıştıkları kurumlara yazıyla bildirecektir.

Rapor asılları, çalışılan kuruma gönderilen yazı ekinde ilgili çalışana tebliğ edilmek üzere gönderilmektedir.

Kalıcı hastalık veya özürler için raporun bir defa verilmesi yeterlidir. Ancak, özür durumunun değişmesi halinde, rapor ve buna bağlı çalışma gücü kaybı oranı yeniden belirlenir.

Sakatlık başvurusu sonucu, dereceye giremeyen mükelleflerde sonuçtan bilgilendirilerek raporları kendilerine iade edilmektedir.


Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişiler Kimlerdir?

Özürlü kişinin tabi olduğu çalışma mevzuatı veya Sosyal Güvenlik Kurumu’nun mevzuatına göre bakmakla yükümlü sayılan anne, baba, eş ve çocukları anlaşılacaktır.

Hizmet erbabı, çalıştığı işyerinden veya duruma göre SGK’dan aldığı özürlü kişiye ait sağlık karnesinin kimlik bilgilerini içeren sahifelerinin bir örneğini, bakmakla yükümlü olduğuna dair belge olarak dilekçesine ekleyecektir.

Başvuru İçin Örnek Dilekçe

….. VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NA

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31 inci maddesinde yer alan sakatlık indiriminden yararlanmak istiyorum. TC kimlik numarası, adres, iletişim bilgileri aşağıdadır. Dilekçeme ilişkin çalıştığım işyerinden aldığım çalışma belgem ilişiktedir.

Gerekli işlemlerin yapılmasını ve tarafıma yazılı olarak bilgi verilmesi hususunu arz ederim.

(Tarih) (İmza) (Adres)

---

Kıssadan Hisse

“Hayattaki görevimiz başarılı olmak değil, cesaretimizi yitirmeden başarısız olmayı sürdürmektir.”

— Robert Louis Stevenson

---


Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için: