Resmi yazışmalarda yeni dönem!

Resmi yazışmalarda el yazısıyla atılan imza ve elektronik imza kullanımında uyulması gereken usul ve esaslar yeniden belirlendi.

MEMURLAR - Resmi yazışmalardael yazısıyla atılan imza ve elektronik imza kullanımında uyulması gereken usul ve esaslar yeniden belirlendi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Bakanlar Kurulu kararıyla "Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" yayımlandı. Yeni düzenlemeyle, 18 Ekim 2004 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan "Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" yürürlükten kaldırıldı. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan Elektronik Belge Yönetim Sistemi'nin (EBYS), idarelerce bir yıl içinde yeni yönetmelik hükümlerine uyumlu hale getirilmesi gerekecek. Bu tarihten sonra kurulacak EBYS'ler ise yeni yönetmelik hükümlerine uyumlu şekilde kurulacak.

Yönetmeliğe göre, idareler arasında resmi yazışma kapsamında iletilecek elektronik belgelerin oluşturulmasına e-yazışma Teknik Rehberi'nde tanımlanan kurallara uyulması zorunlu olacak. İdare, bu kurallara uygun şekilde hazırlanmayan belgeleri reddetme hakkına sahip olacak.

İdare dışına gönderilen ve gizlilik derecesi taşımayan güvenli elektronik imza ile imzalanmış belgeler de gerekli hallerde elektronik olarak şifrelenecek. Şifreleme sertifikaları, yetkili elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından temin edilecek.

2004 yılında yürürlüğe konulan "Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik", 2 Şubat 2015 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırıldı ve yeni bir yönetmelik yürürlüğe konuldu.

Tüm resmi yazışma usullerini yeniden belirleyen yönetmelikte, Memurlar.net olarak yaptığımız incelemeye göre, resmi yazılardaki Times New Roman fontunu kullanma zorunluluğu kalktı. Memurlar, Times New Roman fontunun yanı sıra Arial fontunu da kullanabilecek.

Ayrıca, yazı eklerinde, kağıdın ön ve arka yüzü kullanılabilecek.

Yine, yazı metninin 12 punto olması şartı esnetildi. Gerektiğinde yazılar 9 puntoya iletişim bilgileri 8 punto'ya düşürülebilecek.

DİĞER BAZI DEĞİŞİKLİKLER

- Resmi yazıda bulunan tarihin ay kısmı sayının yanı sıra yazıyla da yazılabilecek. Örnek 02 Şubat 2015 gibi

- Gerçek kişilere yazı yazılırken artık "rica ederim" denmeyecek. Saygılarımla, iyi dileklerimle denecek.