Oyunuzun geçerli olması için bunlara dikkat!

25. dönem milletvekili genel seçimleri için bugün 53 milyon 765 bin 231 seçmen, 174 bin 240 sandıkta oy kullanacak.

Türkiye, son 1.5 yıl içinde üçüncü kez sandık başına gidiyor. Mart 2014’te yapılan yerel seçimler ve ağustosta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından, bugün de genel seçimler için seçmen sandık başında olacak.

1 MİLYON YENİ SEÇMEN: Seçimlerde, yurtiçinde toplam 53 milyon 765 bin 231 seçmen sandık başına gidecek. 18 yaşını dolduran yurtiçinde 1 milyon 47 bin 192 yeni seçmen de oy kullanacak. Seçmenler, 174 bin 240 sandıkta oy verecek.

EN FAZLA SEÇMEN: En fazla seçmen, 10 milyon 231 bin 703 ile İstanbul’da. İstanbul’da 27 bin 893 sandık kurulacak. Ankara’da 3 milyon 703 bin 253, İzmir’de 3 milyon 85 bin 404 seçmen oy kullanacak.

OY VERME 08.00-17.00: Ülke genelinde oy kullanma 08.00-17.00 saatleri arasında olacak. Saat 17.00’ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.

20 PARTİ YARIŞACAK: Seçimlerde, 20 parti ve 165 bağımsız aday yarışacak. AK Parti, CHP, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, HDP, Komünist Parti, MHP, Millet Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinde yarışacak. Hak ve Özgürlükler Partisi 75, Merkez Parti 73, LDP 58, DYP ve Yurt Partisi 56, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katılacak. Bağımsız adayların isimleri, seçime girdikleri bölgenin oy pusulasına eklenecek.

SEÇMEN KARTI ŞART DEĞİL AMA: Seçmen bilgi kâğıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Bu kişiler, Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden oy kullanacakları sandıkları öğrenebilir. Vatandaşlar; nüfus kâğıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı ile oy verebilecek. Kimlik kartında TC numarası olmayan ise seçmen bilgi kartını sunmak zorunda.

OY PUSULASINDA FİLİGRAN: Oy verme işlemi sırasında “Türkiye Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunan birleşik oy pusulası, filigranlı sarı renkli zarflar ve “Tercih” veya “Evet” mührü kullanılacak. 73 milyon 988 bin 955 oy pusulası bastırıldı.

GÜMRÜKLERDE DE 17.00’YEKADAR OY VERİLEBİLECEK

Yurtdışında 54 ülkede 112 noktada kurulan sandıklarda8 Mayıs’ta başlayan oy verme işlemi 31 Mayıs’ta sona erdi. Yurtdışındakullanılan oylar, Ankara’da ATO Congresium’da muhafazaaltına alındı. Gurbetçi seçmen, sınır kapılarında, havaalanlarındave limanlarda bugün de oy verebilecek.

OY NASIL KULLANILACAK?

1- Oy kullanmak için kimliğinizde TC kimlik numarasıyer almalı.TC kimlik numarası bulunmayanlar, seçmen bilgi kartını sunmak zorunda. Nüfus cüzdanı, soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, askerlik belgesi, avukatlık kimliğiyle de oy kullanılabilir. Seçmenler www.ysk.gov.tr internet sitesinden hangi sandıkta oy kullanıcağını öğrenebilir.

2-Kimlik ve seçmen kağıdınızı sandık başkanına verdikten sonra, mühür, oy pusulası ve zarfınızı alacaksınız. Pusula ve zarfın YSK fligranlı olup olmadığını kontrol ettikten sonra oy kullanacağınız kabine girin Bu sırada tercinizin sorulmasına izin vermeyin, sandık başında seçim propagandası yapmak isteyenleri şikayet edin. Kabine girdikten sonra, burada başka birinin olmamasına ve oy verme işleminizin dışarıdan görünmemesine dikkat edin.

3-Tercih mührünüzü oy vereceğiniz siyasi partinin ya da bağımsız adayın adının altında yer alan daireye basın. Mührü daireye gelecek şekilde basmaya dikkat edin. Mührün, iki siyasi partinin çizgileri arasına denk gelmesi halinde oyunuz geçersiz sayılabilir. Mührü bastıktan sonra bir süre kurumasını bekleyin aksi halde pusula katlanırken, mühür pusulanın diğer bölümlerine bulaşarak, oyunuzun geçersiz sayılmasına neden olabilir.

4-Mührü bastıktan sonra oyunuzu kullandığınız bölümün en üstte kalacak şekilde, pusulayı dışa doğru katlayın. Böylece mührün dağılmasını engellemiş olursunuz. Pusulayı zarfa yerleştirip sandığa atın. Oyunzuu kullandıktan sonra sandık başında yer alan listeyi imzalayın.

BUNLARA DİKKAT!

CEP TELEFONU VE KAMERA YASAK

Oy kabinine cep telefonu, fotoğraf, görüntü kaydedici veya haberleşme araçlarıyla girilmeyecek.

ÇİZİK İŞARET OLMASIN

Üzerinde çizik ya da işaret olan oy pusulası ve zarf geçersiz sayılacak.

OY KULLANMA SAATLERİ

Saat 08.00- 17.00 arasında oy kullanma işlemi gerçekleştirilecektir.

Seçmen Sayısı: 53.765.231

Sandık Sayısı: 174.240
Seçmenin işlemleri izlemesi engellenemeyecek

HAMİLEYE ÖNCELİK: Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak. Okuma yazma bilmeyen seçmene, yardım istemesi durumunda, sandık kurulu başkanı parti işaretlerinin, hangisinin hangi partiye ait olduğunu açıklayacak.

PARTİ İŞARETİ YASAK: Sandık alanına, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek. Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak. Sandık alanında düzeni sandık kurulu başkanı sağlayacak.

BAŞKANA TESLİM: Seçmenler cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek. Bu tür cihazlar kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilecek.

SANDIK ALANI TEDBİRLERİ: Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek. Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı kolluk güçleri dışında, kolluk amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek.

ALKOL SATILAMAYACAK: Seçim yasakları nedeniyle bugün saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak. İçkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak.

YAYIN YASAĞI 21.00’E KADAR: Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek
Şekil çizilen işaret koyulan pusula geçersiz

Birden çok ve taşan ‘Evet’ mührü geçerli

Birden fazla parti ya da bağımsız aday için mühür basılmış oy pusulaları.

Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir yer için düzenlenmiş pusula.

Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış pusulalar.

YSK mührü yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış, partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları.

Üzerine yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş pusulalar.

Zarf içinden el ilanı, broşür ya da işaret, yazı, şekil çizili kâğıt ya da madde çıkması halinde geçersiz sayılacak.

Seçimlerde dış etkilere maruz kalsa da geçerli sayılacak oylar: Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılan oy pusulaları.

Herhangi bir şekilde lekelenmiş olan ancak özel işaret olmayan pusulalar.

“Evet” mührü ile sandık kurulu mührünün oy pusulasının diğer kısmına geçmesi halinde.

“Evet” mührünün iki partiyi ayıran çizgiye taşmış olması.

Başka bir parti ya da adayın alanına taşmamak kaydıyla birden çok “evet” mührü basılması.