Mehmetçik'e ne yedirmişler?

Mersin’de polis ve gümrük muhafaza tarafından ortaya çıkarılan GDO’lu pirinç çetesinin askeri birliklere de mal sattığı ortaya çıktı. Askerler analiz sonuçlarını savcılığa bildirdi.

Mersin’de Nisan 2013’te ortaya çıkarılan genetiği değiştirilmiş (GDO) pirinç skandalı yeni bir boyut kazandı. Polis ve Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından ele geçirilen GDO’lu pirinçlerin askeri birliklere de satıldığı ortaya çıktı. Grihat.com’un haberine göre skandal, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığının Milli Savunma Bakanlığı’na yazı yazmasıyla ortaya çıktı.

Milli Savunma Bakanlığı, 2 Ekim 2013 tarihinde savcılığa yazdığı yazıda 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı tarafından yapılan analizlerde askere verilen pirinçlerde GDO izine rastlandığını ifade etti. Savcılığa gönderilen yazıda, çıkan sonuca tedarikçi firmanın itiraz ettiği, ancak tekrarlanan analizler sonucunda da pirinçlerde GDO izine rastlandığı tespit edildi.

İLK GDO OPERASYONU

Nisan 2013’te Mersin polisi ve gümrük muhafaza ekipleri ortak bir operasyona imza atmış, 150 milyon lira piyasa değerine sahip 23 bin ton GDO’lu pirinci piyasaya sürülmeden önce yakalamıştı. İnsan sağlığını tehdit eden GDO’lu pirinçleri Türkiye’ye getiren 3 şirket hakkında savcılık tarafından dava açılmıştı.

O polislere operasyon!

GDO’lu pirinç skandalını ortaya çıkaran polisler ise kısa bir süre sonra ‘yasadışı dinleme’ yaptıkları iddiasıyla meslekten ihraç edildi. Hemen ardından 24 Ekim 2014’te savcılık tarafından gözaltına alındı. Ancak savcılık ifadelerinin ardından 31 Ekim’de ise gözaltına alınan tüm polisler mahkeme tarafından serbest bırakıldı.