Kayıp kaçak bedelinde yeni dönem!
Enerji Bakanı Taner Yıldız, dün 2014 yılı faaliyetlerini değerlendirdiği basın toplantısında, kayıp-kaçak bedelleri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Mahkemenin verdiği kararlar esastır. Verilmiş yargı ve tüketici hakem heyeti kararları var. Kayıp-kaçakla alakalı bireysel başvuruları değerlendiren tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri ve ondan sonraki bütün Danıştay ve Yargıtay süreçleri bireysel başvurularla beraber oluşmuştur" dedi. Yıldız, TPAO tesislerindeki toplantıda bakanlığının çalışmalarını anlattı.
Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili mücadelenin devam edeceğini, bununla alakalı mahkemeleri rahatlatmak için bir kanuni düzenleme yapmanın uygun olacağını belirten Yıldız, şunu söyledi: “Kayıp-kaçakla alakalı bireysel başvuruları değerlendiren tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri ile ondan sonraki bütün Danıştay ve Yargıtay süreçleri bireysel başvurularla beraber oluşmuştur. O yüzden ancak bireysel başvuru ve mahkeme kararları nihayetlenenlerle alakalı fiili durum söz konusu. Bunun kurumsal bir yapı içerisinde söz konusu olmadığını bilmek lazım. Bununla alakalı kanuni düzenlemelerimiz hem yargıyı rahatlatmak adına hem daha stabil yapıyı oluşturmak adına son derece faydalı olacaktır. Bununla alakalı düzenlemeyi de ocak ayının içerisinde yapacağız.”
KAYIP KAÇAK BEDELİNİN İADESİ ÖNLENECEK
Bilindiği üzere Yargıtay'ın kararı büyük bir dava yüküne yol açacak. Elektrik dağıtım firmaları ile ödedikleri parayı geri almak isteyen vatandaşların ihtilafı nedeniyle Yargıtay'a 2 milyon yeni dava gelmesi ihtimali ortaya çıkmıştı. Bu arada edinilen bilgiye göre bundan sonra kayıp-kaçak tutarları dağıtım şirketlerinin tarife oranları içerisine alınacak. Böylece iade edilmesi önlenecek.
İSTANBUL'DAKİ KAYIP KAÇAK DA AZ DEĞİL
Türkiye'de 21 dağıtım şirketi bölgesi bulunduğunu, üç dağıtım şirketi bölgesini çıkardığımızda kayıp-kaçak oranın AB ortalamasından yüzde 9,4 oranla daha düşük olduğunu hatırlatan Yıldız, "Ama Türkiye'deki kayıp-kaçakların tamamı yalnızca Şanlıurfa'da, Diyarbakır'da, Van'da olmuyor. Türkiye'deki kayıp-kaçağın yarısı bu 3 bölgede diğer yarısı da 18 bölgede. Bu üç bölgeyi çıktıktan sonra en fazla İstanbul, Ankara ve İzmir'de kayıp-kaçağın olduğunu görüyoruz. Miktar olarak İstanbul'daki kaçağın miktarı daha az değil" diye konuştu.
TÜPRAŞ, KUZEY IRAK PETROLÜNÜ ALDI
Petrol piyasası ile ilgili de bilgiler veren Yıldız, şu ana kadar Kuzey Irak'tan petrol sevkiyatının 32,2 milyon varile ulaştığını, 40'ıncı tankerin yüklenerek yola çıkarıldığını ve 2,5 milyar doların üzerinde bir gelirin oluştuğunu bildirdi. Kasım ayından bu yana Ceyhan'dan uluslararası piyasalara Irak Milli Petrol Şirketine (SOMO) ait 3,2 milyon varillik petrolün sevk edildiğine dikkati çeken Yıldız, bunun 520 bin varillik kısmının da SOMO'nun Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'ye (TÜPRAŞ) satışıyla nihayetlendiğini bildirdi.
DOĞALGAZ VE ELEKTRİĞE ZAM VAR MI?
Bakan Yıldız, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yeni yılda artış olmayacağını kaydetti. Yıldız, buna yönelik bir soruya, "1 Ocak'tan itibaren aralık ayında kullandığımız fiyatlardan kullanılmaya devam edecek. Ocak ayında yeni bir fiyat düzenlemesi bulunmamaktadır" yanıtını verdi. Türkiye'nin bu yılki doğalgaz tüketiminin 48 milyar metreküpe çıktığını belirten Yıldız, "2015 yılında yaklaşık 51 milyar metreküp tüketim bekliyoruz" diye konuştu.
OCAKTA MADEN İŞLETMELECİLERİNE DESTEK
Madencilikteki acı olaylara değinen Yıldız, "Maden kazalarımızın enerji sektöründe çok dominant bir yerde yer aldığını, bir mahcubiyet noktası oluşturduğunu söylemem lazım" dedi. Ocak ayında TBMM'de madencilik sektöründe redevans sisteminde işverenle alakalı bir maddeyi yasalaştırabileceklerini de kaydeden Yıldız, TBMM'ye gelen ancak yasalaşmayan redevans sistemi düzenlemesinin yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.