Finans devinden flaş dolar tahmini! Dolar düşmeye devam edecek mi?

Merkez Bankası'nın flaş hamleleri ile dolar kuru son 6 ayın en düşük seviyelerini gördü. Doların sürekli olarak düşüşünün ardından yatırımcılar "dolar düşmeye devam edecek mi?" sorusunun yanıtını ararken HSBC'den flaş bir tahmin geldi. Küresel finans devlerinden biri olan HSBC dolar tahminini düşürdü.

HSBC, Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşu, cari açıkta düşüş, yerlilerin dolarizasyon eğilimindeki yavaşlama, yabancıların lira iştahındaki artış gibi etkenlerle yılsonu için daha önce 7,10 olan Dolar/TL tahminini 6,50'ye indirdi.

Kurum değerlendirmesinde "Dolarizasyonun terse dönmesi ve sermaye akımları Merkez Bankası'nın rezervlerini güçlendirmesine kapıyı aralayabilir.

Bize göre şeffaf, uygun bir Döviz alım programı TL aleyhine etki yaratmaz" ifadelerini kullandı.

Raporda TL'deki gerçek değere dönüşün sebebi 5 temel nedene dayandırdı.

- Merkez Bankası'nın politikasındaki sağlamlık.
- Cari açıkta süren azalma.
- Dolardan vazgeçiş için koşulların normalleşmesi.
- TL varlıklara karşı dış talebin artışı.
- Şeffaf para politikası.

ABD'Lİ ŞİRKETTEN DE DOLAR TAHMİNİ
Forbes Global 2000'ne göre dünyanın en büyük şirketi olan ve mal varlığı 1.9 Trilyon ABD doları bulan Citigroup Birleşik Bankalar A.Ş. yaptığı Dolar/TL tahmini ile dikkatleri çekti.

Son günlerde hareketli günler geçiren dolar kuru dikkat çeken bir dönemden geçiyor. Şubat ayına sert düşüşlerle başlayan dolar/TL haftanın ikinci gününde yatay seyretmeye devam ediyor.

2020 yılının Ağustos ayından bu yana en düşük seviyelerini gören dolar kuru yatırımcılarını tedirgin ederek Dolar düşmeye devam edecek mi, Dolar fiyatları yükselir mi" sorularını sordurmaya başladı.

Öte yandan 1.9 Trilyon dolar mal varlığı ile dünyanın en büyük şirketi olan Citigroup, dikkat çeken Türk Lirası açıklaması yaptı. Önümüzdeki döneme ilişkin Dolar/TL beklentisini paylaşan Citigroup, Türk Lirası'nın dolar karşısında kısa vadede değer kazanacağını ileri sürerek Türk Lirası pozisyonu açtı.

Citigroup'un açıklamalarının ardından Societe Generale, Bank of Mitsubishi Tokyo gibi yabancı kurumlarda kısa süreli Türk Lirası varlıklara yatırım yaptıklarını belirtti.

İş Yatırım ekonomistleri yaptıkları açıklamada ülkeye dolar girişinin devamıyla birlikte doların düşüş trendine devam edebileceğini vurgulayarak 6.80 – 6.90 lira seviyesine kadar düşmesini düşündüklerini açıkladılar. Dolar kurunun 6.80 TL'ye kadar düşebileceğine dair beklentilerini paylaşan analistler, maliyet ve enflasyon yükselişi sebebiyle dolar kurunun bu seviyede uzun süre beklemesinin zor olduğunu vurguladılar.

Teknoloji Devlerinin Akıllı Telefon Piyasasındaki Yarışı