Eyvah! Çevik kuvvet depresyona girdi!

Emniyet Amiri Bülent Tansel, Prof. Dr. Zafer Gökçakan ve Yard. Doç. Dr. Ömer Çelikkaleli tarafından yapılan araştırma ilginç bir sonucu ortaya çıkardı. Sonuçlara göre, evliler ve kadın polisler stresle daha kolay baş ediyor.

Eylemlerin yoğun olduğu 7 ilde Çevik Kuvvet’te görevli polisler üzerinde yapılan araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı.

HANGİ İLLERDE ARAŞTIRMA YAPILDI?

Emniyet Amiri Bülent Tansel, Prof. Dr. Zafer Gökçakan ve Yard. Doç. Dr. Ömer Çelikkaleli tarafından yapılan araştırma toplumsal olayların yoğun yaşandığı İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Van, Mersin, İzmir, Trabzon gibi 7 ilde görev yapan 872 çevik kuvvet polisi üzerinde gerçekleşti.

EN SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIK DEPRESYON!

Araştırmada Çevik Kuvvet polisinde en sık görülen psikolojik sorunun depresyon olduğu ortaya çıktı.Depresyonu genelde düşük bir özsaygıya sahip bireylerde görülen benlik algısı anlamına gelen “olumsuz benlik” takip etti. Polislerin insanlar arasında “iç sıkıntı” hali diye tanımlanan “anksiyete” rahatsızlığı yaşadığı anlaşıldı. Çevik Kuvvet personelinin öfke, kin duymaolarak adlandırılan ‘hostilite’ ve stres sonucu ortaya çıkan ve fiziksel yakınmaanlamına gelen ‘somatizasyon’ rahatsızlığı yaşadığı belirlendi.

KADIN POLİSLER STRESLE BAŞA ÇIKMAYI BİLİYOR

Araştırmaya göre kadın çevik kuvvet polisi erkeklere oranla stres durumunda somatizasyon sorunu yaşıyor. Yine kadın personel stresle baş etme yollarından sosyal destek arama ve hayal etmeyi erkek personele oranla daha çok kullanıyor. Araştırmadan çıkan bir diğer sonuç bekar personel ile evli personelin stresle mücadele durumu arasındaki farklılık. Buna göre bekar personel psikolojik belirtileri evli personele oranla daha fazla yaşamaktadır. Bekâr personel stresle baş ederken hayal etme ve sorundan kaçınmayı çare olarak görüyor.