Bonsai saksıdaki ağaç mı; yoksa zehir mi?

Saksıdaki minyatür ağaç ile uyuşturucu olarak kullanılan “bonzai”nin uzaktan yakından bir alakası yoktur.

- Geçtiğimiz günlerde televizyon ekranlarından lise öğrencisi çocuğunu ya kurban veren bir babanın feryadı bizlere ulaşıyordu. Gözü yaşlı baba yeni kurbanlar olmaması; yeni gözü yaşlı ana-babalar olmaması için tecrübelerini ekranlardan gençlere, ebeveynlere aktarmaya çalışıyordu. Baba oğlunu son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız yeni bir uyuşturucu türü olan “” kullanımı sonucu kaybetmişti.

Uyuşturucu madde adından da anlaşılacağı gibi bağımlılık yapan bir maddedir. “Bonsai” kelimesini, bu yıl yayınlanan ilkokullar için hazırladığımız yaz tatil kitabımızda; “Japonca’da ‘Saksı içerisinde yetiştirilen bitki’ anlamına gelmektedir. Bir bitkinin bonsai olabilmesi için, saksıda küçük bir ağaç olması gerekmektedir.” şeklinde tanımlamıştık.

Saksıdaki minyatür ağaç ile uyuşturucu olarak kullanılan “”nin uzaktan yakından bir alakası yoktur. Bizlerin anne-baba olarak, ebeveyn olarak, eğitimci olarak, öğrenci olarak, toplumun birer ferdi olarak “bonzai”yi günümüzde özellikle gençleri zehirleyen uyuşturucunun kolay ve ucuz olarak ulaşılabildiği şekli olarak bilmemiz gerekmektedir.

Uyuşturucu konusundaki asıl sıkıntı ise şudur. Anne-babaların hiç biri çocuğuna böyle zararlı bir maddeyi kullanmalarını yakıştıramamaktadır. Tabi bu konuda yerden göğe kadar haklıdırlar. Ülkemizde hiçbir okul yöneticisi de kendi okulunda uyuşturucu kullanıldığını, okulunun adının uyuşturucu madde kullanımı ile anılmasını, medyada boy göstermesini istemez. Okul yöneticileri, öğretmenler de bu konuda yerden göğe kadar haklıdırlar. Televizyonlarda uyuşturucu nedeni ile hayatını kaybeden bir genç haberi gördüğümüzde üzülürüz. Fakat o an iş işten geçtiği için yapacak fazla bir şeyimiz yoktur. Birkaç ah vah ile işi geçiştirmek çözüm değildir.

Ekrem Aytar'ın yazısının tamamını okumak için