Başbakanlık'ta kritik reform zirvesi
Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu ilk toplantısını, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başkanlığında gerçekleştirdi. İşte kritik zirveden önemli detaylar...
Yaklaşık iki saat süren toplantıda, çalışma usul ve esasları belirlenen Kurul'un her 15 günde bir toplanmasına karar verildi. 64. Hükümet Eylem Planı'ndaki reform başlıklarının kendi içinde önceliklendirildiği toplantıda, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin reform süreci hakkında bilgilendirilmesi kararlaştırıldı.
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu toplantısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
BAKAN ELVAN'DAN KRİTİK AÇIKLAMA
64'üncü Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı içerisinde yer alan reform başlıklarının kendi içerisinde önceliklendirildiğini bildiren Elvan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grubu bulunan siyasi partilerin reform süreci hakkında bilgilendirilmesi kararlaştırılmıştır. Toplantıda, reformlara yönelik ikincil düzenlemelerin takvimlendirilmesi, Öncelikli Dönüşüm Programlarının sürelerinin gözden geçirilmesi ve reformlar hazırlanırken ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının görüşlerinin alınması konuları ele alınmıştır” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Elvan, ayrıca vize muafiyeti ve Avrupa Birliği’ne uyum yönündeki kanun tasarılarının öncelikli olarak bir paket halinde TBMM’ye sevki hususunda girişimin başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.
İŞTE TOPLANTIYA KATILAN DİĞER İSİMLER
Bakan Elvan başkanlığında gerçekleştiren toplantıya, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yanı sıra ilgili kurumların müsteşarları katıldı.
VİZE MUAFİYETİ DE GÜNDEMDEYDİ
Toplantıda, reformlara yönelik ikincil düzenlemelerin takvimlendirilmesi, öncelikli dönüşüm programlarının sürelerinin gözden geçirilmesi ve reformlar hazırlanırken ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınması konuları da değerlendirildi. Vize muafiyeti ve AB'ye uyum yönündeki kanun tasarılarının öncelikli olarak bir paket halinde TBMM'ye sevki hususunda girişim başlatılmasına da karar verildi.
İŞTE REFORMLARIN KOORDİNASYONU VE İZLENMESİ İÇİN KURULAN KURUL İÇİN RESMİ AÇIKLAMA
Onuncu Kalkınma Planı, öncelikli dönüşüm programları ile 64 üncü Hükûmet Programında yer alan reformların hayata geçirilmesi için bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile sektörler arası koordinasyonun sağlanması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, 2015/16 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kamu yönetiminde ilan edilen reformların hayata geçirilmesi için bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile sektörler arası iş ve işlemleri koordine etmek ve izlemek, reformların gecikmeksizin gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu oluşturulmuştur.
Kurul Başkanı Başbakan Yardımcımız Sayın Lütfi
ELVAN
Daha önce yayımlanan ve Başbakan Yardımcılarının görev
dağılımını düzenleyen 2015/12 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile
reformların koordinasyonu ve izlenmesi görevi Başbakan Yardımcısı
Sayın Lütfi ELVAN’a verilmişti. Bu çerçevede Reformların
Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu Başbakan Yardımcımız Sayın Lütfi
ELVAN başkanlığında toplanacaktır. Kurulun diğer üyeleri Başbakan
Yardımcısı Mehmet ŞİMŞEK, Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ, AB Bakanı
Volkan BOZKIR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman SOYLU,
Ekonomi Bakanı Mustafa ELİTAŞ, İçişleri Bakanı Efkan ALA, Kalkınma
Bakanı Cevdet YILMAZ ve Maliye Bakanı Naci AĞBAL’dır.
Kararların Takibi ve Koordinasyonu Başbakanlık İdareyi
Geliştirme Başkanlığınca Gerçekleştirilecek
Kararların takibi ve koordinasyonu ile kurulun sekretarya
hizmetleri Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı tarafından
yürütülecektir. Kurulun çalışma usul ve esasları, yıllık toplantı
sayısı ile toplanma zamanları Kurul tarafından
belirlenecektir.
Kurul tarafından ihtiyaç duyulması halinde alt kurul, komite,
danışma grupları, geçici ve kalıcı çalışma grupları
oluşturulabilecektir. Kurul toplantılarına konuyla ilgili Bakanlar,
kamu görevilileri ile sivil toplum kuruluşu, üniversite ve özel
sektör temsilcileri davet edilebilecektir.
3'er Aylık Raporlama Dönemi
Kurul reformlarla ilgili olarak yapılan çalışmaları üç ayda bir
Başbakanlık makamına sunacaktır.