Aday memurun asaleti nasıl olur?

Devlet Memurları Kanunu’na göre memuriyete başlayanlar önce “aday” oluyor, yani belirli bir süre deneniyor, sınavlara tabi tutuluyor, gözleniyor…

Bünyamin Esen bunyaminesen@internethaber.com

Erzincan’dan okurumuz Kemal Aşkınoğlu soruyor: “Bünyamin bey, bir buçuk yıl önce memur olarak atandım, halen bir kurumda çalışıyorum. Aradan bir buçuk yıl geçmesine ve eğitime girmemize rağmen asaletimi tasdik etmediler. Bu doğru mu? Ben bizim müdürün bana gıcık olduğu için geciktirdiğinden şüpheleniyorum. Memurun asaletinin bir yılda onaylanması gerekmez mi? Ne yapmam lazım?”

Sayın okurum, devlet memuru olmak son on yılda epey revaçta olan bir seçenek. KPSS sınavında başarılı olanlar arasına girmek için yüzbinler yarış ediyor, kurslara gidiyor, gece gündüz çalışıyor.

Amaç belli! İster (A) grubu kariyer meslekler olsun, isterse de (B) grubu düz memurluklar olsun bir şekilde memuriyete adım atabilmek, Devlet kapısında iş bulmak.

Şüphesiz ki bunun en önemli nedeni Devlette çalışmanın ömür boyu iş garantisini beraberinde getiriyor olması.

Memuriyetten çıkartılmanızı gerektirecek çok ağır bir suç işlemediğiniz sürece ömür boyu devlette çalışmak ekonomik krizlerin vurduğu zamanlarda önemli bir alternatif…

MEMURLUKTA DENEME SÜRECİ VAR

Doğru! Memuriyette iş garantisi var, yani bir kez memur olduğunuz zaman emekli olana dek ayni mesleği sürdürebiliyorsunuz… Ancak iş o kadar basit değil!

Zira, işler memuriyete adım atmakla bitmiyor. Devlet Memurları Kanunu’na göre memuriyete başlayanlar önce “aday” oluyor, yani belirli bir süre deneniyor, sınavlara tabi tutuluyor, gözleniyor…

Buna “Aday memurluk” süreci diyoruz…

ADAY MEMURLUK NEDİR?

“Aday memurluk” Devlet Memurları Kanunu’nda tanımlanmış olan özel bir statü. KPSS ve Kurum sınavlarında başarılı olanlar başarı listesindeki sıralarına göre ve ilan edilen kadro sayısı kadar “memur adayı” olarak atanıyorlar. Bu atama işlemini hangi kurumda çalışacaksanız o yapıyor…

Aday memurlar bu süre içerisinde hem eğitim hem de staj görüyorlar, sınavlara tabi tutuluyorlar. Aday memurlar aynen normal memurlar gibi, ayni maaşı alıyor, ayni özlük haklarına sahip oluyor. Ama bunlar normal devlet memurları gibi henüz ömür boyu iş garantisine sahip değiller! Adaylık sürecinde oldukları sürece kolayca memuriyetten atılmaları mümkün…

Yani aday memursanız, ömür boyu iş garantiniz henüz başlamadı demek!

ADAYLIK İKİ YILA KADAR UZAYABİLİR

Peki, aday memurluk ne kadar sürüyor? Kanun aday olarak atanmış devlet memurunun adaylık süresinin en az bir yıl olması gerektiğini düzenlemiş. En fazla ise iki yıl olabileceği şeklinde bir üst sınır getirmiş…

Devlet Memurları Kanunu’na göre memuriyete başlayanlar önce “aday” oluyor, yani belirli bir süre deneniyor, sınavlara tabi tutuluyor, gözleniyor…

 Çoğu kurum bir yıllık süre içerisinde aday memurun alması eğitimleri veriyor, sınavları yapıyor, başarılı olanları da bir yılın dolmasından sonra “asil memurluk”a atıyor… Ama bu sürecin iki yıla kadar uzayabilmesi de kanunen mümkün. Asalet tasdiki göreve başladığı tarihten itibaren 1 yıl ile 2 yıl arasındaki bir zamanda yapılıyor. Yani, bir yılı geçirmiş olsanız da iki yıl dolmadan önce asaletinizin tasdik edilmemiş olması kanuna uygun, bunun için bir şey yapamazsınız…

HANGİ EĞİTİMLERİ GÖRECEKSİNİZ?

Aday memurluk, devlet memuru olacak kişinin mesleği ve memurluk ile ilgili olarak eğitilmesini de içeriyor. Bu eğitimler devlet memurluğu ile ilgili temel eğitim, kendi yapacağı spesifik işle ilgili hazırlayıcı eğitim ve uygulamanın öğretileceği staj eğitimi olarak üçe ayrılıyor. Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahare de sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaktalar.

Bunlardan ikisi teorik biri uygulamalı eğitimler…

Her bir eğitimin sonunda sınav yapılıyor, başarılı olanların asil memurluğa atanmasının yolu açılıyor…

EĞİTİMLER NE KADAR SÜRER?

Aday Memurların Yetiştirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik uyarınca alacağı eğitimlerin süreleri şu şekilde tespit edilmiş bulunmakta:

— Temel Eğitim: En az 10 gün en çok 2 ay olabilmekte.

— Hazırlayıcı Eğitim: En az bir ay en çok ise 3 ay olabiliyor.

— Staj: 2 aydan az olmamak üzere adaylık süresi içinde tamamlatılıyor.

Bu eğitimlerden temel eğitim ile hazırlayıcı eğitim aynı kurumda yapılması zorunlu.

Kimi kurumlar bu eğitimler için memurlarını Ankara’ya topluyor, kimi kurumlar bazı tatil yörelerinde eğitim veriyor, bazıları ise çalışmakta olduğu müdürlüklerde eğitim vermeyi tercih ediyor…

ASİL MEMURLUK NE DEMEK?

Aday memurluğun temel özelliklerinden biri de adaylık süresi içerisinde başka kurumlara nakil yapılamaması. Yani atanmış olduğunuz kurumda adaylığınızı tamamlamak ve çalışmak zorunda oluyorsunuz. Aday Memurların Yetiştirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik’ in 23. Maddesine göre aday memurken istersen askere gidebiliyorsunuz. Ancak eğer aday memur hazırlayıcı hizmet içi eğitime katılmamış ise askerlik dönüşü eğitime katılmak zorunda kalıyor.

Aday memuriyet sürecini başarıyla tamamlayanlar ise “asil memur” olarak atanıyorlar… İşte emekliliğe kadar iş garantisi o zaman başlıyor…

PEKİ SINAVDA BAŞARISIZ OLURSANIZ?

Asil memurluğu atanmak adaylıktaki sınavları geçmeniz zorunlu! Zira adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilmekte. Dahası, adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenleri de ayni akıbet bekliyor…

Adaylık süresi içerisinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar da ilişiği kesilenler arasında! Yani adayken başarısız olan, devamsızlık yapan, hal ve hareketleri uygunsuz bulunan veya ağır disiplin cezası alanların memurluğu yanıyor! Bu yetmezmiş gibi böylece ilişiği kesilenler bir de üç yıl boyunca memurluktan men ediliyorlar…

Bu nedenle adaylık süreci bir memur için çok önemli!

Tüm aday memurlara, aman dikkat diyelim…

---

Kıssadan Hisse

“İyi insan olmak demek arada bir de olsa kötülük yapmamak değil, kötülük yapmayı aklının ucundan bile geçirmemektir.”

— Democritus

---

Sorularınız:

Yazarın tüm yazıları için:

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.