BIST 10.056
DOLAR 32,21
EURO 34,77
ALTIN 2.420,36
GÜNCEL

Altının onsu zirve yaptı

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler ile dolar/TL'deki yükselişin de etkisiyle güne 1.152 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı en yüksek 1.168 dolar seviyesini gördü

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanaklarının eylülde faiz artırımı ihtimalinin zayıfladığına işaret etmesi ve küresel ekonomideki yavaşlama endişeleriyle ortaya çıkan "güvenli liman" arayışı ve dolar/TL'deki yükselişin de etkisiyle uluslararası piyasalarda, güne 1.152 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı gün içinde 1.168 dolarla son 1,5 ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından şu dakikalarda 1.156 dolardan alıcı buluyor.

Fed tutanaklarının bankanın eylülde faiz artırımında aceleci davranmayacağını ortaya koymasının yanı sıra Çin'de açıklanan imalat sanayi öncü Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) son 6,5 yılın en düşük seviyesine işaret etmesi, küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin güçlenmesine neden olurken, yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşarak, güvenli limanlara yöneldiği görüldü.

Dün, 109,94 ile son 4 yılın zirvesine ulaşan, bugün güne 107,65 seviyesinden başlayan altının gram fiyatı ise şu dakikalarda, 107,88 seviyelerinden işlem görüyor.

- "Çin ve ABD faktörü Altının 'Güvenli Liman' özelliğini öne çıkardı"

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, önceki gün Fed'in temmuz toplantı tutanaklarında eylülde beklenen faiz artırımının ötelenebileceği yorumlarıyla dolar paritesinin gerilerken, büyük fonların spekülatif amaçlı altın işlemlerinin önünü açtığını belirtti.

Bu ayın başlarında Fed'in eylül toplantısında faiz artırımına başlayacağı beklentisinin güçlenmesiyle ve piyasa oyuncularının kaldıraçlı piyasalarda açığa satışlarının da etkisiyle altının ons fiyatının son altı yılın en düşük seviyesi olan 1.070 dolara kadar gerilediğini anımsatan Yıldırımtürk, daha sonra ABD'de beklentilerin aşağısında gerçekleşen ekonomik verilerin etkisiyle altının onsunun 1.075-1.100 dolar aralığında dalgalandığını aktardı.

Yıldırımtürk, önceki haftalarda Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) üç gün üst üste yuanın değerini düşürmek için değişik oranlarda devalüe etmesinin dolar paritesini güçlendirmesine rağmen altının "Güvenli Liman" özelliğini öne çıkaran sınırlı alımlarla altının onsunun 1.100 doların üzerine çıktığını ve bu süreçte ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklenenden olumlu gelmesiyle altın fiyatının 1.107-1.126 dolar/ons aralığında bir süre dalgalandığını ifade etti.

Önceki gün ABD'de açıklanan temmuz ayı enflasyonunun beklentilerden düşük gelmesiyle Fed'in faiz artırımına ilişkin tedirginlikleri azalttığını anlatan Yıldırımtürk, "Ayrıca Fed'in söz konusu toplantı tutanaklarında ABD'de istihdamın faiz artışının önünü açmış olmasına rağmen, enflasyonun düşük seyrediyor olması, faiz artırımının eylül sonrasına ötelenebileceği beklentisini güçlendirdi. Altın fiyatı üzerindeki faiz artırım baskısının azalmasıyla hafta ortasından itibaren altın fiyatı yükselişe geçti." ifadelerini kullandı.

Yıldırımtürk, bu sabah Çin'den açıklanan öncü PMI endeksinin beklenenden düşük gelmesiyle altının onsunun 1.168 dolar ile son altı haftanın en yükseğine ulaştığını anımsattı.

Hafta sonu riskin fiyatlanması halinde altın fiyatındaki gerilemenin sınırlı kalabileceğini vurgulayan Yıldırımtürk, altının onsundaki 1.165 dolar direncinin aşılmasıyla 1.175-1.185 dolar dirençlerinin test edilebileceğini kaydetti.

Yıldırımtürk, altının onsunun 1.165 dolar direncinin aşağısında kalması halinde 1.157-1.152 ve 1.145 dolardaki yeni destek seviyelerini test edebileceğini dile getirdi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR