BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,25
GÜNCEL

Altın ve dolar yükselir mi düşer mi? Gözler açıklanacak FED kararında! İşte ayrıntılar...

ABD Merkez Bankası FED 26 Ocak 2022 çarşamba günü saat 21.00'da faiz ile ilgili kararını duyuracak. Dolar , altın ve borsalar FED'in faiz kararına kilitlendi. Peki FED faizi artırırsa dolar kuru ne olur, düşer mi çıkar mı?

Piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta gerçekleştireceği toplantısından gelecek faiz artışı sinyallerinde. Fed 2022’nin ilk toplantısını 25-26 Ocak 2022 tarihleri arasında yapacak. Toplantıya ilişkin kararlar 26 Ocak tarihinde açıklanacak. Toplantıda Fed’in bu yıl gerçekleşecek faiz artışlarına dair sinyaller vermesi beklenirken ekonomistler de tahminlerini açıklamaya başladı. Goldman Sachs ekonomistleri, ekonomideki riskleri sıralayarak Fed'in beklenenden daha agresif sıkılaştırma politikası izleyebileceğini duyurdu.

Peki FED faizi artırırsa dolar kuru ne olur? 
Fed’in olası bir faiz artışı gelişmekte olan piyasalar başta olmak üzere dünya piyasalarını derinden etkileyecek. Fed’in faiz artırımının doların değerinin artması ve büyümenin yavaşlamasını beraberinde getirebileceği düşünülüyor. Bu nedenle Fed kararları piyasalar tarafından endişe ile takip ediliyor.

İslam Memiş dolar ve altın için ne diyor?
Para ve Piyasa uzmanı İslam Memiş 26 Ocak 2022 çarşamba günü açıklanacak olan FED faiz kararının etkilerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

-Biz 3 haftadır FED'in hazırlığını yapıyorduk. 10-11 bandı aralığında yüzde 50 dolar alımı yapan 13.30-13.40 lira aralığında yüzde 25 dolar alım yapan FED'i beklemeye devam ediyor. Yüzde 25 kenarda tutmaya devam ediyoruz. Altın tarafında 620-630 lira seviyesinden yüzde 50 alım yapan, 778-780 lira seviyesinden yüzde 25 alım yapan, yüzde 25'i bekletmeye devam ediyor. FED'in mutlaka şahin tonda bir açıklaması olacak.

-FED dolar varlıklarını olumlu yönde destekleyen bir açıklama yapabilir bu sürpriz değil, piyasalar biliyor.

- Önemli olan birinci sırada olan olay şu: Yüksek maliyetten döviz alan, yüksek maliyetten altın alan yatırımcı bu hafta FED'i gördükten sonra ons tarafında bence bir fırsat yakalıyor. Özellikle gram altını 900-1000 lira seviyesinden alan arkadaşlar altının ons fiyatı şu anda 1838 dolar seviyesinde. Altın dolar paritesi yapan bana göre şanslı olabilir. O yüzden altının ons fiyatındaki yükselişlerin ben kalıcı olacağı tahmin etmiyorum. Altının ons seviyesinde ben 1790 dolar seviyesinin altında rakamlar bekliyorum. Eğer Rusya Ukrayna arasında bir gerginlik yaşanmazsa 1790 doların altına düşüşü hızlı olabilir. Ama eğer Rusya Ukrayna gerginliği yaşanırsa piyasalarda bomba etkisi yaparsa ONS altında da yukarı doğru hareketler görürüz. 

FED 2022'de 4 kez faiz artıracak
Piyasalarda geçtiğimiz aylarda varlık alımlarının azaltmaya başlayan ve son toplantıda varlık alımlarını azaltma hızını artıran Fed’in 2022 yılında 4 adet faiz artışı gerçekleştireceği öngörülüyor. Ekonomistler, Fed Başkanı Jerome Powell ve meslektaşlarının mart ayında politika faizini yükselteceğine ilişkin sinyaller vermesini bekliyor.

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs’ın ekonomistleri, Fed’in para politikasını bu yıl tahminlerinden daha agresif bir şekilde sıkılaştırabileceğini belirtti. Bankanın baş ekonomisti Jan Hatzius, müşteriler için hazırladığı hafta sonu raporunda, şu anda mart, haziran, eylül ve aralık aylarında oranların artırılmasını beklediklerini belirtti. Ayrıca notta Fed’in temmuz ayında bilanço küçülmesine başlayabileceği öngörüldü. Notta Fed’in 50 baz puanlık artış yerine art arda yapılacak toplantılarda 25’er baz puan faiz artırabileceği de belirtildi.

Raporda yüksek enflasyon, omicron varyantı, tedarik zinciri kesintileri ve ücret artışları gibi riskleri hatırlatan ekonomistler “Bu tablo değişene kadar Fed’in her toplantıda sıkılaştırıcı önlemler alma riski var. Bu da daha erken bir bilanço küçülmesi duyurusu ve bu yıl dörtten fazla artış olasılığını artırıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR