BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
GÜNCEL

Ali Babacan'dan çok iddialı sözler! 90 dakikada doları düşürürüm

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Habertürk'te Fatih Altayllı'nın programında ekonomiyle ilgili öyle vaadlerde bulundu ki duyanlar 'acaba' demeden kendini alamadı. “2001-2002 krizini çözmemiz iki yıl sürdü. 2008-2009 krizini çözmemiz altı ay sürdü.

Eğer bu seyirde giderse bugünkü ekonomik şartları alıp çıkartmamız en fazla altı aydır.” iddiasında bulunan Babacan'ın açıklamalarından bazı satır başları şöyle:

Bizim sahadan izlenimimiz kabaca oy verecek vatandaşlarımızın üçte biri DEVA Partisi'nden habersiz. Türkiye geneline baktığımızda seçmenlerin yüzde 50'si DEVA Partisi'ni kuran Ali Babacan ve arkadaşları olarak biliyor. Ama illere, ilçelere gittiğimizde ilgi alaka çok çok iyi. 

2022'nin ilkbaharı veya sonbaharında seçim olabilir

- Ocak'tan itibaren ülke yokuş aşağı seçime doğru gidecek ülke. Tahminimiz 2022'nin ilkbaharı ya da sonbaharında seçim olabilir. Bizim Ocak'tan itibaren iletişime daha çok ağırlık vermemiz gerekiyor.

Bildikleri bir şey yok, zihni sinir projeleri uyguluyorlar

- Üç aydır Türkiye şunu yaşıyor. Merkez Bankası Eylül'de faiz indirme sürecine, kur sıçradı A'dan Z'ye her şeye zam geldi. Ekim'e ve Kasım'da faizler indi yine her şeye zam geldi, kur sıçradı. Aralıkta Merkez Bankası kur yine sıçrarsa hayat pahalılığı olarak yansıyacak.

- Yeni ekonomik modelden bahsediliyorsa onun sonucu şu anda ortada. 'Bir bildiğimiz var' diyorlar ya. Bildikleri bir şey yok. Sadece zihni sinir projesi, akıl dışı bir teoriyi uyguluyorlar.

Dolar sattılar düşüremeyince 'rekabetçi kur' dediler

- Doları satmalarına rağmen tutamayınca, rekabetçi kur demeye başladılar. Rekabetçi kur demek, kurun yükselmesiyle Türkiye'de iş gücünün ucuzlaması demek. Bir modelden bahsedeceksek, yapıp ettiklerine model kılıfı geçirmek istiyorlarsa, bu halkın fakirleşerek daha çok ihracat yapılmasıdır. Eğer halk daha da fakirleşsin, satın alma düşsün derseniz belki ihracatı biraz arttırabilirsiniz. 

Nobel ödüllü iktisatçı gelse ekonomiyi düzeltemez

- Hazine'nin daha pahalı borçlandığı bir ülkede büyümeyi nasıl sağlayacaksınız? Hazine baştan kabul ediyor ki, bu ülkede 5 yıl boyunca ne enflasyon düşecek ne faizler. Merkez Bankası'na talimatla faiz düşürüyorsunuz, Hazine bugün yüzde 21-22 faiz ödeyecek. Hani faize karşıydılar.

- Eğer nas ise azı çoğu yok ki bu işin, sıfırla. Merkez Bankası sıfır faizle para veriyorum derse herkes Dolar alacak. Şu anda piyasa fiyatlama yapamıyor. Piyasa dövize fiyatlama koyamıyor. Bu ekonomi gerçek bilim alanı. Aynı zamanda sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimi ile iç içe alan.

- Aklın ve rasyonalitenin gereğini yapmayınca düzelmesi mümkün değil. 10 tane Nobel ödüllü iktisatçıyı getirsinler, ekonomiyi emanet etseler, onlar dahi Türkiye ekonomisini gerçek anlamda düzeltemezler. Türkiye'nin dışındaki yanlış ve saçmalıkları geliyor ekonomiyi vuruyor.

- Bir de hukuk ve adalet meselesi var. Türkiye'de gerçek anlamında hukuk devleti olmayınca ekonomiyi düzeltmek mümkün değil. Uzun vadeli yatırımcılar güvenin olmadığı yere yatırım yapmazlar. Sadece düzgün ekonomi politikaları değil hukuk, adalet, eğitim gibi her alanda köklü revizyon gerekiyor. En önemlisi hukuk.

Benzinin 9.99'u geçeceği kimsenin aklına gelmezdi

- Bu dövizdeki artış A'dan Z'ye herşeye zam olarak yansıyor. Mazot katlayarak gidiyor. Dün şehir merkezinde İstanbul'da benzinci gördüm. Benzinin fiyatı 0000 yazıyordu. Çünkü 10 lira olmuş, artık sığmıyor. Benzinin 9.99'u geçeceği insanların aklına gelmemiş.

- Şimdi enflasyon çift haneye kilitlendi artık inmiyor. Hiperenflasyonun tanımı farklı. Teknik olarak Türkiye'deki enflasyona hiperenflasyon dememiz doğru olmaz. Ama yanlışta ısrar olursa hiperenflasyon olur tabii ki.

IMF'ye borcu biz sıfırladık

- Küresel krizden 6 ayda ülkeyi çekip çıkartmamız bütün dünyanın teslim ettiği başarılar. Sayın Erdoğan 'Biz ekonominin kitabını yazdık' diyor. Kitabını yazdığı hangi dönem? Bizim iş başımızda olduğumuz dönem. Toplam 11 yıl. 3 dönem dolana kadar ben hükümette bakan olarak görev aldım. 

- 11 yılda ortak akıl ve istişare çalışılmış. Ülkenin ekonomisi büyümüş. Ülkenin borcu büyümeden daha az artmış. 2013'ün sonunda IMF'ye borcu sıfırladık. 19 kere bu ülke IMF ile stand by anlaşması yapmış. Biz tertemiz tamamladık. Son transferi yapıp, IMF'e borcu sıfır yaptık. 

Parayı koyacak yer bulamayız...

- Sanayici ve esnaf elindeki stoka kadar dayanabilir. Yeni mal alınca fiyatlarına yansıtmak zorundadır. Esnaf 'malını satayım, borcumu ödeyeyim' derdindeyse eski fiyata satar. 100 TL'ye sattığı malın yenisini 130 TL alacaksa sermayesinden yer, ama borcu varsa mecbur satar. Elektrik, kira arttı. Pandemide çok büyük borç biriktirdi esnaf.

- Pandemi döneminde kendi vatandaşına en az yardım yapan ülke oldu. Bol bol kredi verildi. Esnaf yüksek maliyetlerle de olsa işini çevirmeye çalışıyor. Biz esaf, çiftçinin üzerindeki borç yükünü nasıl çözeğiz, hepsini hazırladık. TL şu anda tarihinin en dip noktasında. 1 Ocak 1994 tarihi de dahil olmak üzere. Türk Lirası hiçbir zaman bu kadar kıymetsiz olmamıştı. Doğru politikalar uygulanırsa akın akın döviz gelir Türkiye'ye, o parayı koyacak yer bulamayız.

Türkiye'nin ilk 90 dakikada yapacağı işler...

- Bugün hemen yapılacak işler var. Yargının bağımsızlığını sağlamak. Hükümet kurulur yeni hükümet ilk 90 dakikada bunu açıklar.

- Hakim ve savcılara 'artık bizden size talimat gelmeyecek' diyeceksiniz. Yargının bağımsızlaştırılması, basın özgürlüğü, gençlerimizin rahat nefes alması ilk 90 dakika.

- Bugün üniversite hocası 'O kadar üzülüyorum ki, felsefe derslerinde öğrenciler soru sormuyorlar, susuyorlar, korkuyorlar' dedi. Basına dönüş 'değerli basın mensuplarınız artık özgürsünüz, artık hiç kimsenin patronunu arayıp da işten kovdurtmayacağız' diyeceksiniz.

- Hakaret, nefret suçu olmaması gerekir tabii ki. Bu işler 90 dakikada düzelir. Gençlere 'sosyal medyada özgürce paylaşın, kimse size ilişmeyecek' deyin.

Bu krizden en fazla 6 ayda ülkeyi düze çıkarırız

- 2001-2002 krizinde bankalar batmıştı. İmar Bankası olayı vardı. Batık bankaların patronlarıyla ilgili gerekeni yapma yasası çıkardık. O zaman bu sert yasa anayasaya aykırı mı deniyordu. Sayın Sezer o zaman Cumhurbaşkanıydı. Gittim görüştüm. Sağolsun o da dedi ki, 'Sizin çalışmalarınızı takip ediyorum, meclisten geçirin onaylayacağım' dedi. TMSF'yi bağımsız kurum yaptık, başına Ahmet Ertürk'ü koyduk. Gerçekten bağımsız yönetti.

- Biz o krizi çözmemiz 2 yıl sürdü. Enflasyonu tek haneye indirdik, paradan 6 sıfırı attık. 2008-2009 krizini çözmemiz 6 ay sürdü. Bankalar sağlamdı. İyi bir iletişim gerçekleştirdik. Biz bu krizden en fazla 6 ayda çıkarız. Ama iyice batırırlarsa, gerçekten 2001-2002'deki duruma düşürürlerse biraz daha uzun sürer. Zamanında Türkiye'de iki krizi çözdük, bunun kitabını yazdık, kitabını yazdık.