BIST 9.002
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,84
MEMUR

Akademik zammın yıllık maliyeti ne kadar?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun raporuna göre akademik personel için öngörülen zam miktarının bütçede önemli bir yer tutması bekleniyor.

- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu akademik personele zam öngören kanun tasarısına ilişkin raporunu hazırladı. Bugün gazetesinden Çetin Çiftçi'nin haberine göre, ilgili tasarıyla getirilen yükseköğretim tazminatının yıllık maliyeti 2014 yılı veri-leri ile 1,1 milyar liraya, akademik teşvik ödeneğinin yıllık maliyeti ise teşvik puanlarına göre 795 mil-yon liraya ulaşabilecek.

NET 835 LİRA ARTIŞ OLACAK

Rapora göre yükseköğretim tazminatıyla profesör, doçent ve yardımcı doçentlerin aylıklarında net 726 lira, öğretim ve araştırma görevlisi, okutma, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısında net 835 lira artış yapılacak.

TEŞVİKTEN 726 LİRA GELECEK

Teşvik ödeneğiyle ise profesöre 726 lira, doçente 653 lira, yardımcı doçente 581 lira, öğretim ve araştırma görevlisi, okutman, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacılarına 508 liraya kadar ilave net ödeme yapılabilecek.

EMEKLİ NE OLACAK?

Öte yandan muhalefetin düzenlemeye ilişkin eleştirileri de oldu. Türkiye'deki yükseköğretim kurumla-rının bilimsel göstergeler itibarıyla yapılan uluslararası karşılaştırmalarda oldukça geri bir düzeyde ol-duğunu belirtildi. Ayrıca yapılan düzenleme ile öngörülen zammın emekli aylıklarına yansımayacak ol-masının doğru olmadığı dile getirildi.

YÜKSEKÖĞRETİME 18,5 MİLYAR LİRA

Raporda hükümet adına yapılan açıklamalara da yer verildi. 2015'te eğitime tahsis edilen kaynağın 87,5 milyar lira olarak öngörüldüğü kaydedildi. Yükseköğretim kurumlarına 2012'de ayrılan 2,5 mil-yar liralık kaynağın 2015'te 18,5 milyar liraya çıkarılacağı vurgulandı. Araştırma ve geliştirme harca-malarına ayrılacak kaynağın da 2015 yılı için 2,8 milyar lira olarak öngörüldüğü ifade edildi.

UZMANLARIN TALEBİ ÖNERGEYE BIRAKILDI

Akademik personele zam yapılmasını içeren kanun tasarısında unutulan 3 bin 409 akademik uzman Meclisi adeta dilekçe yağmuruna tutmuştu. Komisyonda bu konuda bir düzenleme yapmayan AK Parti, raporda ilginç bir de ifade kullandı. Uzman, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacılarının mali haklarında da öğretim görevlileri için öngörülmüş olan tutarlarda artış yapılması için önerge verilmesi halinde hükümetin de olumlu bakacağı ifade edildi.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR