BIST 9.691
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.492,27
MEMUR

Akademik zam tasarısı, Meclis Genel Kurul'da!

Üniversitelerde çalışan öğretim üyeleri, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutmanlar, uzmanlar, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacılarına yeni mali haklar getiren tasarı Meclis Genel Kurulu'nda görüşülüyor.

MEMURLAR- Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 2. maddesi kabul edildi. 15 dakika ara verildi.


AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, Türkiye'de milyonlarca üniversite öğrencisi olduğunu belirterek, "30-40 yıl içinde ülkemizde babaanneler de doktora yapmış olacak" dedi.

Akademik personele yükseköğretim tazminatı verilmesini öngören Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde üniversitelerdeki eğitimin niteliği tartışma konusu oldu.

Tasarının maddelerine geçilmesinin kabul edilmesinin ardından konuşan MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, iktidara yakın Eğitim Bir-Sen'in yüzde 26 sendikalaşma oranına sahip olduğunu, okul müdürlerinin ise yüzde 81'inin bu sendika üyesi olduğunu söyledi. Okul müdürlerinin atanmasında Eğitim Bir-Sen üyelerinin öncelendiğini savunan Yeniçeri, "Bu oran, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'AKP eğitim bakanlığına' döndürüldüğünün kanıtıdır" dedi.

Yeniçeri, akademik personelin geçim sıkıntısı yüzünden devlet üniversitelerinden kaçtığını ifade ederek, ücretlerin özel sektör seviyesine çıkarılması gerektiğini belirtti.

CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, akademik personelin ücretlerinin artmasından herkesin mutluluk duyacağını söyledi. Üniversitelerde sadece maaşların düşünülmemesi gerektiğini dile getiren Haberal, "Üniversitelerin özgürlüğü ne durumda? Araştırma görevlilerine ne kadar kadro imkanı sağlanıyor? Kurullar nasıl çalışıyor, çalışmaları dikkate alınıyor mu?" diye konuştu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da tasarıya "evet" oyu vereceklerini belirtirken, sorunun maddi durumla sınırlı olmadığını, eğitimin niteliğinin en önemli sorun olduğunu söyledi.

- "SOVYETLERDEN TEMİZLİĞE GELENLER BİZDEN KÜLTÜRLÜ"

Hükümetin her ile üniversite açmakla övündüğünü anlatan Tan, şöyle devam etti:

"500 ilçeye de üniversite açsanız, 'açtım' demekle olmuyor. Bugün maalesef, birçok üniversite mezunumuz babalarımızın dönemindeki lise mezunları kadar bilgiye ve kültüre sahip değiller. Kendi tarihini, edebiyatını, kültürünü bilmeyen bir kişiye dünyanın hiçbir yerinde aydın demiyorlar. Fuzuli'yi, Baki'yi, Nedim'i, Şeyhi'yi, Nesimi'yi bilen doğru düzgün üniversite mezunumuz kalmadı. Yabancı dil öğretemiyoruz, bir müzik aletini doğru düzgün çaldıramıyoruz.

Beğenmediğimiz Sovyetler Birliği'nin çöken sisteminin içinde eğitim alanlar bile operadan, baleden, müzikten, edebiyata kadar mutlaka bir konuda yetkindir ve uzmandır. Evlerimize temizlik yapmak mecburiyetinde kaldıkları için gelenlere bakın, bizim 4 mislimiz, 5 mislimiz kültürel donanıma sahiptirler. Acilen duble yollara verdiğiniz önemin yarısı kadar eğitim sistemine eğilmemiz lazım."

- "ÇOK NOBEL ALACAĞIZ"

Altan'ın eleştirilerine yanıt veren AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, her şeyin adım adım ilerleyen bir süreç olduğunu söyledi.

Eskiden ilkokulu bitiren insanların sayılı olduğuna dikkati çeken Bakır, "Artık milyonlarla ifade edeceğimiz üniversite öğrencimiz var. Hiçbir şey birden olmaz. Mecburi eğitim süresi 12 yıl oldu. Her aile çocuğunu üniversiteye göndermek istiyor. 30-40 yıl içinde ülkemizde babaanneler de doktora yapmış olacak. Çok Nobel alacağız, üniversitelerimiz sayılı üniversiteler içine girecek" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Avcı:

- "Üniversite genel sekreter yardımcılarının ek göstergesi düzeltilecek"

- "İmam hatiplerde verilen yemekler, mezunların kurduğu Ensar Vakfı tarafından veriliyor"

TBMM (AA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, üniversite genel sekreter yardımcılarının ek göstergelerinin iyileştirileceğini bildirdi.

Avcı, akademik personele yükseköğretim tazminatı verilmesini öngören Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Avcı, üniversite genel sekreter yardımcılarının ek göstergesinin Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişiklikle düzeltileceğini, bu yönde çalışma yaptıklarını söyledi.

İmam hatip liselerinde öğrencilere ücretsiz yemeklerin, bu okullardan mezun olanların kurduğu Ensar Vakfı tarafından verildiğini belirten Avcı, devletin böyle bir uygulaması olmadığını, yanlış anlamalara neden olunmaması gerektiğini belirtti.

İstanbul'daki Üsküdar Amerikan Lisesi'ne kontenjan fazlası öğrenci yerleştirildiğine ilişkin iddiaların doğru olmadığını vurgulayan Avcı, okulda bir kontenjanın hala boş olduğunu kaydetti.

Avcı, okulun boş kontenjanına, yapılan başvurular arasından puan sıralamasına göre yerleştirme yapıldığını da ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Avcı'nın yanlış bilgi verdiğini öne sürerek, bu konudaki yazışmaların ve belgelerin ellerinde olduğunu söyledi. Hamzaçebi, liseye en düşük 789 TEOG puanıyla yerleştirme yapıldığını, yerleştirilen kişinin 782 puan aldığını ifade etti. Yerleştirilen öğrenciden daha fazla puan alan binlerce kişinin hakkının yendiğini savunan Hamzaçebi, "Bunun bir tek gerekçesi olabilir, bu kişiyi okula yerleştirme iradesi" dedi.

Avcı, verdiği bilginin doğru olduğunu yineleyerek, okulun 2 kontenjanının boş olduğunu, birine yerleştirme yapıldığını, diğer kontenjanın hala boş olduğunu kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Öğüt:

-"Hala kendini Başbakan sanan Cumhurbaşkanı şimdi de 'devlet hastanelerindeki doktorlara doçentlik, profesörlük imkanı verelim' diyor. Bu yönde bir düzenleme akademik sistemi temelden sarsacaktır"

TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, "Hala kendini Başbakan sanan Cumhurbaşkanı şimdi de 'devlet hastanelerindeki doktorlara doçentlik, profesörlük imkanı verelim' diyor. Bu yönde bir düzenleme akademik sistemi temelden sarsacaktır" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Akademik personele yüksek öğretim tazminatı verilmesini öngören Yükseköğretim Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasın Dair Kanun Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Öğüt, tasarının 1. maddesine ilişkin önerge üzerine yaptığı konuşmada, düzenlemenin olumlu ancak yetersiz olduğunu savundu. Öğüt, Sağlık Bakanlığı adına üniversitelerde araştırma görevlisi olarak görev yapanların da tasarıya dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hastanelerde görev yapan uzman doktorların doçent ve profesör olmalarının önünün açılmasına ilişkin sözlerini de değerlendiren Öğüt, "Hala kendini Başbakan sanan Cumhurbaşkanı şimdi de 'devlet hastanelerindeki doktorlara doçentlik, profesörlük imkanı verelim' diyor. Bu yönde bir düzenleme akademik sistemi temelden sarsacaktır" diye konuştu.

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut ise konuşmasında akademik sıkıntıların giderilmesi için Yükseköğretim Bakanlığı kurulması önerisinde bulundu.

MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem de madde üzerine yaptığı konuşmanın başında böylesine yararlı bir kanuna vesile olan herkese teşekkür etti. Erdem, ancak bugün içinde bulunan şartlarda üniversite öğretim elemanlarına verilen bu ekonomik desteğin, onların ülkeye yaptıkları büyük hizmetlerle eşdeğer olmadığını da söyledi.

Erdem, tasarı ile sağlanan hakların 2014 yılından geçerli olmasını da istedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR