BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,09
ALTIN 2.469,84
ÖĞRETMEN

Açıköğretimdeki öğrencilerin oranı yüzde 46.7'ye ulaştı!

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yüksek öğretim öğrencilerinin yüzde 46,7'sinin açıköğretim öğrencilerinin oluşturduğunu söyledi.

MEMURLAR- YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yüksek öğretimdeki öğrencilerin yüzde 46,7'sinin açıköğretim öğrencilerinden oluştuğunu belirtti, "Bu, üzerinde durmamız ve düşünmemiz gereken bir mesele" dedi.

Çetinsaya, İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesisleri'ndeki "2. Açık ve Uzaktan Eğitim Ulusal Vizyon Çalıştayı" programına katıldı.

Açıköğretimin yüksek öğretimdeki yerini değerlendiren Çetinsaya, "yüksek öğretim sistemimizin öğrenci sayısının yüzde 46.7'si açık öğretimden ibaret. Bu üzerinde durmamız ve düşünmemiz gereken bir mesele. Çünkü dünyada yüksek öğretim sistemimiz itibariyle ilk 10 ülke arasındayız. Fakat hiçbir sistemde açık öğretimin bu kadar büyük bir payı yok" diye konuştu.

Konuya değer yargılarından bağımsız olarak baktığına dikkati çeken Çetinsaya, uzaktan öğretimin payının ise açık öğretim hariç tutulduğunda yüzde 0,8 olduğunu kaydetti.

Pasif öğrenci oranının da yüzde 40 kadar olduğunu belirten Çetinsaya, "Kontenjan açısından baktığımızda ise açık öğretimin payı yüzde 24, öğrenci sayısı olarak baktığımızda ise yüzde 47. Bu yüzden üzerinde durmamız gereken bir nokta var" ifadesini kullandı.

Çetinsaya, yüzde 46,7'lik oranı 10 yılda yüzde 15'lere kadar düşürebilmek için yüzyüze eğitimin teşvik edilmesi ve uzaktan öğretim payının artırılması gerektiğini ifade etti.

Üniversitelerin bu konuda çalışma yapabileceklerini kaydeden Çetinsaya, toplantıdan bir eylem planı çıkarılmasını da istedi.

Açık eğitime erişimde yabancı dilin önemine değinen Çetinsaya, üniversitelerin yabancı dil öğretme meselesine katkı sunabileceklerini söyledi. Ulusal Açık Arşiv Projesi kapsamında tez merkezi hayata geçeceklerini de anlatan Çetinsaya, 1987'den sonraki dönemde yazılan tezlerin burada yer alacağını bildirdi.

Çetinsaya, birkaç ay içinde hayata geçecek projenin internet ortamında istifadeye sunulacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR