BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,06
GÜNCEL

ABD Başkanı Trump: 'Suriye’den çekiliyoruz'

ABD Başkanı Donald Trump Amerikan askerlerinin Suriye’den çekileceğini açıkladı. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "DEAŞ’ı Suriye’de yendik, Trump hükümeti boyunca Suriye’de bulunmamızın tek sebebimiz buydu" dedi.

ABD, Suriye'den çekiliyor! Reuters'ın gündeme bomba gibi düşen son dakika gelişmesiyle ilgili ABD Başkanı Donald Trump ve Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Trump, DEAŞ'ın yenilgiye uğradığını duyururken Beyaz Saray da ABD askerlerinin ülkeye dönmeye başladığını ve kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletildiği açıklandı.

Reuters'a açıklama yapan ABD'li bir yetkili ABD askerlerinin Suriye'deki görevini tamamladığını ve çekilmeye başladığını açıklamıştı. Gündeme bomba gibi düşen bu açıklamanın ardından ABD'den peş peşe açıklama geldi.

TRUMP'TAN AÇIKLAMA
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de DEAŞ'ın yenilgiye uğradığını söylerken başkanlığı döneminde ABD askerlerinin bu ülkede bulunma nedeninin bu mücadele olduğunu ifade etti. Trump'ın bu sözlerinin ardından Beyaz Saray'ın twitter adresinden yapılan açıklamada ABD askerlerinin Suriye'den çekilmeye başladığını duyurdu.

 BEYAZ SARAY: EVE DÖNÜŞLERİ BAŞLATTIK
Beyaz Saray'ın paylaştığı mesajda, "Beş yıl önce, IŞİD, Ortadoğu'da çok güçlü ve tehlikeli bir güçtü, şimdi ise ABD, bu bölgesel hilafeti yendi. Suriye'de IŞİD'e karşı kazanılan bu zaferler, Uluslararası Koalisyon'un ve yürüttüğü kampanyanın sona erdiği anlamına gelmiyor. Bu kampanyanın bir sonraki aşamasına geçiş için ABD askerlerinin eve dönüşünü başlattık" denildi.

Paylaşılan son mesajda ABD ve müttefiklerinin gerektiğinde ABD'nin çıkarlarını korumak için her seviyede yeniden harekete geçmeye hazır oldukları vurgulanırken; radikal dinci teröristlerin toprak ele geçirmesi, fonlanması, desteklenmesi ve herhangi bir şekilde sınırları ihlâl etmesine karşı birlikte çalışmaya devam edecekleri vurgulandı.

BEYAZ SARAY: ERDOĞAN'A İLETİLDİ

Bu arada Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın sık sık telefonda görüştüğü ve Trump'ın Erdoğan'a ABD askerlerinin Suriye'den çekileceğinin iletildiği duyuruldu.
Beyaz Saray tarafından verilen Suriye brifinginde, "Erdoğan ve Trump sık sık telefonda görüşüyor. Trump, asker çekeceklerini Erdoğan'a iletti. Trump, son iki yıldır Suriye'den çıkmak istiyordu. ABD'nin amacı Suriye'deki iç savaşı bitirmek değil, DAEŞ'i yenmekti" denildi.

"ABD PERSONELİ 24 SAATTE ÇEKİLECEK"

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Suriye'deki ABD Dışişleri personelini 24 saatte çekileceğini açıkladı.

Reuters, ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde çekilme takviminin 60-100 gün içinde tamamlanacağını bildirdi.

PENTAGON: "TRUMP'TAN ÇEKİLME EMRİNİ ALDIK"

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da Trump tarafından çekilme emrinin kendilerine verildiğini duyurdu.

Trump, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "DAEŞ'e karşı çok büyük bir iş yaptık. Dünyanın o bölgesinde sayıları çok az kaldı ve önümüzdeki 30 gün içinde (DAEŞ mensubu) hiçbiri kalmayacak" ifadesini kullanmıştı.

ABD'nin Suriye topraklarında 2 bin civarında askeri bulunuyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR