BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
GÜNCEL

86 bin caminin kıblesi yeniden düzenleniyor

Türkiye'de bulunan yaklaşık 86 bin caminin kıble tespiti Diyanet tarafından yeniden yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uyarısıyla harekete geçen Diyanet, kıble tespitinin 86 bin camide tek tek gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz haftalarda şehit cenazesinde uyardığı kıble hatası Diyanet'i harekete geçirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) 2016 yılı bütçesinde “kıble” çalışmalarına yer verildi.

Tasarıya göre Türkiye genelindeki yaklaşık 86 bin caminin kıble tespitleri tek tek yeniden yapılacak. Diyanet, yeni inşa edilecek camilerin kıblelerinin doğru belirlenmesi amacıyla da her ilde bir personeline eğitim verecek.

ASTRONOTLAR TARAFINDAN EĞİTİM ALINACAK

Erzurum Karakaya Tepesi’ne de elektronik sistemler yerleştirilerek sürekli ufuk gözlemi yapılacak. Diyanet yetkilileri, yurtdışına gidecek personele astronomlar tarafından verilecek eğitimlere kıble tayini, yurtdışındaki namaz vakitleri ve hilal gözlemlerinin de ekleneceğini belirtti.

MÜSLÜMANLAR İÇİN ORTAK TAKVİM MÜJDESİ

Diyanet İşleri Başkanlığı 2016 yılında “hicri takvim birliği” adı altında İstanbul’da mayıs ayında kongre düzenleyecek. Kongre, tüm Müslümanlar için ortak bir hicri takvim oluşturmayı hedefliyor.

86 BİN CAMİDE KIBLE TESBİTİ TEK TEK YAPILACAK

‘Hata’ iddialarına karşı, 86 bin caminin kıble tespiti yapılacak Diyanet “kıblesi hatalı camiler” konusuna el koydu. Camilerin kıbleleri incelenecek ve Erzurum Karakaya Tepesi’ne elektronik sistemler yerleştirilerek sürekli ufuk gözlemi yapılacak. Yurtdışına gönderilecek personele astronomlar kıble tayini, namaz vakitleri ve hilal gözlemi eğitimi verecek

KIBLE HATASI NAMAZI ETKİLER Mİ?

İlahiyatçı Abdülaziz Bayındır, Türkiye’de yaşayan insanların kıble için güneye dönmeleri gerektiğini belirterek, “Tam Mekke’yi göstermesi gerekmez. Güneydoğu olur, güneybatı olur... Dolayısıyla namazlara bir şey olmaz. Cami güneyi göstermiyorsa bile yine de kılınan namaza bir şey olmaz. Onlar kıblenin doğru olduğunu düşünerek kılmışlardır ”dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN CENAZEDE UYARMIŞTI

Hatalı kıble konusu, sadece son 1 hafta içerisinde 2 kez gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cizre’de şehit olan Üsteğmen Uğur Taşçı’nın İstanbul’daki cenaze töreni sırasında cenazenin kıblesinin yanlış olduğunu fark ederek imamları uyarmıştı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR