BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
MEMUR

657'ye göre memur maaşlarının hangi unsurları emekliliğe yansır

657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu'na göre memurların maaşlarındaki hangi unsurlar emekliliğe yansıyor, hangileri yansımıyor? İşte yanıtı...

Memurların maaşlarındaki bazı unsurlar emeklilik haklarına yansıtılsa da bazı unsurlar emekliliğe etki etmiyor. Peki 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu'na göre hangi unsurlar emekliliğe etki ediyor, hangi unsurlar etki etmiyor? İşte cevabı...

memurunyeri'nde yer alan habere göre, devlet memurlarının, SGK primlerine tabi tutulan aylık ücret unsurları emeklilik haklarının belirlenmesinde de göz önünde bulundurulurken, bu şekilde kesinti yapılmayan unsurlar ise emeklilik haklarını etkilemiyor. Ancak, 1 Ekim 2008 öncesi işe başlayanların makam ve temsil/görev tazminatı üzerinden kesinti yapılmamakla birlikte bu unsurlar ilgililerin emeklilik haklarında değerlendirilmektedir.





Memurlar hakkında geçerli olan aylık maaş unsurları;
-hizmet sınıfları,
-unvanları,
-eğitimleri,
-aylık veya kadro dereceleri

gibi durumlara göre değişebilmektedir.

1 EKİM 2008 ÖNCESİ VE SONRASINA DİKKAT!
Öte yandan, memuriyete başlama tarihinin 1 Ekim 2008 öncesi veya sonrası olma durumuna göre, emeklilik haklarına yansıyan maaş unsurları da farklı olmaktadır.

EMEKLİLİĞE YANSIYAN ÖDEME UNSURLARI
Devlet memurlarının emeklilik haklarını etkileyen ödeme unsurlarının aylık brüt tutarları üzerinden emekli keseneği (SGK primleri) kesilmekte ve bu ödeme unsurlarının puan veya oranlarının artırılması, ilgililerin emeklilik haklarının da artması sonucunu doğurmaktadır.

Emeklilik haklarına yansıtılan aylık ödeme unsurları şunlar:

-Gösterge aylığı,

-Ek gösterge aylığı,

-Kıdem aylığı,

-Taban aylık,      

-(1/10/2008 sonrası memuriyete girenler için) Özel Hizmet Tazminatı, Eğitim Öğretim Tazminatı, Adalet Hizmetleri Tazminatı, Din Hizmetleri Tazminatı, Denetim Tazminatı, Emniyet Hizmetleri Tazminatı, Mülki İdare Amirliği Özel Hizmet Tazminatı

-Makam ve temsil/görev tazminatı (1/10/2008 sonrası memuriyete girenlerin bu ödeme unsurlarından prim kesintisi yapılmakta, daha önce memuriyete girenlerden ise prim kesintisi yapılmamaktadır)

EMEKLİLİĞE YANSIMAYAN ÖDEME UNSURLARI
Yukarıda sayılan unsurlar dışında kalan aylık ödeme unsurlarından perim kesintisi yapılmamasının yanı sıra, bu unsurların emeklilik haklarına etkisi de bulunmamaktadır. Bu nedenle, yukarıda sayılan unsurlar dışındaki unsurların puan veya oranlarının artması, ilgililerin emeklilik haklarını etkilememektedir.

Emeklilik haklarına yansıtılmayan ödeme unsurlarından bazıları şunlar:

-(1/10/2008 öncesi memuriyete girenler için) Özel Hizmet Tazminatı, Eğitim Öğretim Tazminatı, Adalet Hizmetleri Tazminatı, Din Hizmetleri Tazminatı, Denetim Tazminatı, Emniyet Hizmetleri Tazminatı, Mülki İdare Amirliği Özel Hizmet Tazminatı

-Ek ödemeler

-Ek veya ilave tazminatlar

-Yabancı dil tazminatı

-Eş ve çocuk için yapılan aile yardımı ödemeleri

-Yan ödemeler (zamlar)

-Sabit döner sermaye ödemeleri

-Ücret ve tazminat göstergesine göre yapılan ödemeler

-Asgari geçim indirimi

Bunların yanı sıra, aylık ödeme unsurları arasında yer almamakla birlikte, Devlet memurlarının yararlanabildiği diğer ödemeler de emeklilik haklarına yansıtılmamaktadır. Örneğin: fazla çalışma karşılığı ödemeler, nöbet ücreti, harcırah ödemeleri, tayın bedeli, döner sermaye ödemeleri vb. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR