BIST 9.475
DOLAR 39,03
EURO 44,17
ALTIN 4.131,85
17°İstanbul
MEMUR

250 bin polisin gözü bu kararda

Polisin, 2200 olan ek göstergesinin aynı işi yapan jandarma astsubaylar gibi 3600’e çıkarılması talebi Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Polis memuru Ahmet Yalçın’ın, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılıktan açtığı dava Manisa İdare Mahkemesi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürüldü. AYM, Anayasa’ya aykırılık kararı verirse, üniversite mezunu yaklaşık 250 bin polisin emekli olduğunda hem maaşı hem ikramiyesi yükselecek. 

Emniyet-Sen Manisa İl Temsilcisi polis memuru Ahmet Yalçın, maaşının hesaplanmasına dayanak oluşturan 2200 ek gösterge rakamının Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla Manisa 1.İdaresi Mahkemesi’nda dava açmıştı. 

Hürriyet'te yer alan habere göre, mahkeme 31 Aralık 2015 tarihli kararında; Anayasa Mahkemesi’nin daha önce 3390 sayılı yetki yasasını iptal ettiği anımsatılarak buna dayanarak çıkarılan 527 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) de dayanaktan yoksun kaldığı vurgulandı.

Dolayısıyla da 527 sayılı KHK ile emniyet mensuplarının yükseköğretim mezunları için ek göstergeyi ‘2200’ olarak belirleyen 1 sayılı cetvelin Anayasa’ya aykırı olduğu tespiti yapıldı. Mahkeme, tüm bu nedenlerle 657 sayılı yasaya eklenen 1 sayılı cetvelin “1.derece kadroda bulunan yükseköğrenimliler için 2200 ek gösterge belirlenmesine ilişkin kısmının Anayasa’nın başlangıç kısmındaki ilkeler ile 2,6 ve 91.maddelerine aykırı olduğu ve iptali gerekeceği düşüncesiyle Anayasa Mahkemesi’ne” başvurmayı oybirliğiyle kararlaştırdı. 

21 YIL HAKSIZLIĞA UĞRADIK, DÜZELECEĞİNE İNANIYORUZ

Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer, 1995 yılından bugüne uğradıkları haksızlığın 21 yıl sonra düzeltileceğine inandıklarını belirterek, “Davayı açtığımızda ek göstergemiz 2200 idi; şimdi 3000’e çıkarıldı ama yine aynı bakanlığa bağlı, aynı işi yaptığımız jandarma astsubaylarının altında kalıyoruz.

ÜNİVERSİTE MEZUNU DA LİSE MEZUNU DA AYNI KATEGORİYE KONDU

Hükümetin seçim öncesi söz verdiği ve Meclis’ten çıkan yeni düzenlemeyle ise bizim ek göstergemizi jandarma uzman erbaşlarla birlikte 3000’e çıkardı. Yani ortaokul, lise mezunu jandarma uzman erbaşlarla, üniversite mezunu polisi aynı kategoriye koydu.  Değil üniversite mezunu olmak, doktora bile yapsak ek göstergemiz değişmiyor” dedi. Emniyet mensupları olarak kimseden himmet beklemediklerini vurgulayan Sezer, hükümetin meclisin vermediğini hukuk yoluyla almak için Emniyet-Sen olarak mücadele ettiklerini söyledi. 

ÇALIŞAN MAAŞI 46 LİRA DÜŞECEK

Anayasa Mahkemesi’nin 3600 ek gösterge taleplerini kabul etmesinin üniversite mezunu 250 bin polisi ilgilendirdiğini anlatan Sezer,  çalışan polis maaşının ortalama 46 lira düşeceğini belirtti. Ancak emekli ikramiyesinin 17 ila 25 bin; emekli maaşlarının ise 400 ila 450 lira yükseleceğini söyledi. 

Yorumlar 4 Yorum
emekli jandarma assubay
1 2 cevapla

bu kadar kolaysa temadda tazminatlar konusunda anayasa mahkemesine başvursun.Polis arkadaşlarında 3600 almasını isteriz ama bişeye üzüldüm kendilerini jandarma assubaylarla aynı işi yapıyoruz demişler ya ( kardeş sen bir şark yapmışsın oda kıytırık bir yerde ben 4 şark yapmışım onun haricinde Tokat gibi yerde 3 sene antepde urfa sınırında 5 sene görev yapmışım sen gümüşanede 2 yıl şark yapıp birde kademe alırken bize hava civa vermişler sen şehir merkezlerinde görev yaparken ben hep dağ başında kalmışım ) yazık yukarda allah var gözüne dizine durur sonra.

Misafir
0 0

Emekli kardeş senin gbi zihniyette ki ordu mensubu kişiler yüzünden zaten asker ve polisler arasında soğuk rüzgarlar esti bu zamana kadar hep. Her zaman kendinizi kaf dağında gördünüz. olaya birde şöle bak ozaman sen kendi pencerenden anlatmışsın ya şark tı garptı gibi.... İkinizde (asker/polis) "İnsansınız"

Hasan basri
0 1 cevapla

Önce polis işini güzel yapsın emniyeti güvenliği sağlayın yeter kumarhanelere tekellere hapçılara otçulara gaspçılara hırsızlara vs yol vermesinler yeter

Misafir
0 0

sen polis düşmanımısın

ÇOK OKUNANLAR
Close menu