BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.443,14
GÜNCEL

2020'de Türkiye ekonomisinde neler oldu? Kimler kazandı kimler kaybetti

Türkiye ekonomisinde 2020 yılının ilk çeyreğine, birçok alanda olduğu gibi yeni tip koronavirüs salgını ve buna karşı alınan tedbirler damga vurdu.

Salgının olumsuz etkilerinin azaltılması, talep ve fiyatlarda yaşanan dalgalanmaların önüne geçilmesi için yılın ilk çeyreğinde uygulamaya konulan önlemler, sonraki aylarda atılan adımlara da yön verdi.

AA muhabirlerinin yaptığı derlemeye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart'ta düzenlediği basın toplantısında, salgın kapsamında alınan önlemleri içeren Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'ni açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da Ekonomik İstikrar Kalkanı ile 100 milyar liralık mali desteğin yanında piyasaların likidite ve finansman endişesini büyük oranda rahatlattıklarını belirtti.

Salgınla mücadele kapsamında yurt dışı uçuşlar kademeli olarak durduruldu. Salgınla mücadele sürecinde ciddi talep artışı yaşanan solunum cihazı, koruyucu maske, tulum, gözlük ve steril eldiven gibi ürünlerin ihracı ön izne bağlandı.

Türkiye'de düzenlenmesi planlanan 16 Mart-30 Nisan dönemindeki tüm ulusal ve uluslararası fuarlar, Kovid-19 tedbirleri kapsamında ertelendi.

Türkiye'nin nüfusu, 2019'da bir önceki yıla göre 1 milyon 151 bin 115 kişi artarak 83 milyon 154 bin 997 kişi oldu. Yıllık nüfus artışı binde 13,9'a geriledi.

2019 ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 2,04 artışla 180 milyar 468 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2019 ithalatı yüzde 8,99 azalışla 210 milyar 394 milyon dolar oldu.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın görevine son verilerek yerine Adil Karaismailoğlu atandı.

Türkiye, Avrupa Birliği'nin (AB) çelik ürünleri ithalatına uyguladığı korunma önlemi için Dünya Ticaret Örgütünde dava süreci başlattı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı üzerine Wikipedia'yı erişime açtı. Rekabet Kurulu, Google'a 98,3 milyon lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Normalleşme süreciyle "V" tipi toparlanma
Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan önlemler nedeniyle diğer ülkelerdeki gibi yavaşlama süreci yaşandı. Ekonomi, haziranda söz konusu tedbirlerin gevşetilmesi ile başlayan normalleşme süreciyle "V" tipi toparlanma dönemine girdi.

AA muhabirlerinin yaptığı derlemeye göre, Türkiye'de yılın ikinci çeyreğine, marttan itibaren etkisini gösteren Kovid-19 ve bu kapsamda alınan önlemler damga vurdu.

Salgının yayılmasını önlemek amacıyla dünyadaki pek çok ülke gibi Türkiye de etkili önlemlere başvururken, bu kapsamda martta okullarda eğitim ve öğretime ara verildi, restoranlar, spor salonları, düğün salonları, kuaför-berber ve güzellik salonları gibi pek çok işletmenin faaliyetleri geçici olarak durduruldu.