BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

2014-Memur mazeret izinleri tüm haklar-Evlenme, doğum ölüm

Memurların mazeret izni hakları nelerdir, memurlar mazeret izni haklarından nasıl yararlanır, hangi durumlar memurların mazeret izin haklarına girer, evlilik, doğum, ölüm, çocuk memuyrların mazeret iznleri sayılır mı?

MEMURLAR- Doğum, çocuk, evlenme ve ölüm mazeretleri nedeniyle memurlar tarafından istenecek izinlerin verilmesi zorunlu olmakla birlikte, bu mazeretler haricinde istenecek mazeret izinlerinin verilmesi ise idarenin takdirine bağlıdır. Buna göre;

Doğum mazereti

Kadın memura, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi 8 haftalık süreye 2 hafta daha eklenir. Sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde beklene tarihinden önceki 3 haftaya kadar çalışmaya devam edebilir. Bu durumda, doğum öncesinde çalışılan süreler doğum sonrası izin süresine eklenir. Erken doğum halinde, doğum öncesi kullanılamayan analık izni süresi de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.

Eşi doğum yapan memura, isteği üzerine 10 gün izin verilir.

Çocuk mazereti

Çocuğu olan kadın memurlara, analık izni süresinin bitiminden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat olmak üzere süt izni verilir.

Doğumda veya doğum sonrasında (doğum sonrası analık izni olarak belirlenen süre içerisinde) annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya, analık izin süresini sonuna kadar izin verilir.

En az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğu (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanan memura, hastalık raporuna dayalı olarak bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar mazeret izni verilir. (Anne ve babanın her ikisinin de memur olması durumunda, izin aynı anda sadece birisi tarafından kullanılabilir ve yıl içerisinde her ikisinin bu sebeple kullanacağı mazeret izni süresi toplamı 10 günü geçemez.)

Evlenme mazereti

Memura, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde isteği üzerine 7 gün izin verilir.

Ölüm mazereti

Eşi ya da çocuğu ölen memura, isteği üzerine 7 gün izin verilir.

Eşinin ya da kendisinin ana, baba veya kardeşinin ölümü hallerinde, memura isteği üzerine 7 gün izin verilir.

Diğer mazeretler

Yukarıda belirtilen doğum, çocuk, evlenme veya ölüm mazeretleri dışındaki herhangi bir mazeret nedeniyle memurların izin kullanması da söz konusudur.

Yukarıda sayılan ve istenmesi halinde idare tarafından izin verilmesi zorunlu olan mazeretler dışındaki bir sebeple izin isteyen memura; merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından bir takvim yılında toptan veya bölümler halinde, 10 güne kadar mazeret izni verilebilir. Zorunlu hallerde aynı usulle yeniden 10 güne kadar izin verilebilir.

Bu şekilde verilen mazeret izninin 10 günü aşan kısmı memurların yıllık izninden düşülür. Ancak, bu  mazeret izinlerini öğretmenler en fazla 10 gün süre ile alabilirler.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR