BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

2 milyon taşeron işçiye yeni haklar sağlanacak!

Olaylarla geçen 1 Mayıs'ın ardından tekrar gündeme gelen taşeron işçilerin sorunlarını masaya yatıran ve çözüm sürecini anlatan Faruk Çelik, taşeron işçi düzenlemesinde gelinen son noktayı anlattı...

1 Mayıs'la birlikte Türkiye'nin kanayan yarası taşeron işçi sorunlarının en kısa sürede çözüleceğini belirten Çelik şunları söyledi...

2 MİYON TAŞERONA YILLIK İZİN, KIDEM TAZMİNATI VE SENDİKA HAKKI!

"2 milyon taşeron işçiye yeni haklar sağlanacak. Şu anda ellerinde olmayan hakların kendilerine verilmesi gerekiyor. Şu anda kıdem tazminatı hakları yok. Yıllık izin hakları yok. Bu hakların verilmesi için bazı çalışmalarımız var. 5 yıllık bir iş güvencesi ve örgülenme hakkı gibi çalışmalarımız var"

KIDEM TAZMİNATI VE TAŞERON İŞÇİ SORUNLRI BİRLKTE Mİ ELE ALNIYOR?

1 Mayıs'taki konuların başında taşeron işçi geliyor. Alt işverenin yanında çalışanların durum içler acısı olduğunu biliyoruz. Bu emek sömürüzü, yıllık izni belli değil tazminatı yok, paraları iyi değil.. Bunların iyileştirilmesi lazım. Alt işveri ortadan kaldırmak istemiyoruz, herkes kamuda çalışsın olmaz. Bütün kurumlar için alt işveren geçerlidir. Ama kamuda bu sorun nasıl ele alınmalı, özelde nasıl ele alınmalı? Bu nednele iş kanunda 2. maddesinde değişkik yapılması gerekiyor. Kamuda, kamu işçisiyle taşeron işçi birbirine girdi. Bunları netleştirmek lazım. Ortadaki haksızlıkların ortadan kalkması lazım. İkisi de aynı iş yapıyor farklı maaş alıyor bunu ortadan kaldıracak düzeneleme yapılıyor. Taşeron işçilerle görüştürk, milletvekileriyle görüştük karşılıklı talepler oldu. Nihai bir şekle dönüşüyor seçim öncesinde taşeron meselesi haklar anlamında çözülmelidir görüşünü koruyoruz.

TAŞERON İŞÇİ MECLİS'TE ÖNCELİKLİ KONULARIN BAŞINDA

Kıdem tazminatına kavuşamayanların önemli bölümü taşeron çalışanlar, özellikle esnek çalışma şekillleri. Çalışmalar var, iş yasaları neler getirir bunlar önemli gündem maddeleri ama biz bunları konuşmak yerine başka şeylerle ilgileniyoruz.

Meclis'te taşeron işçiler ile ilgili öncelikli konular bunlar oldu. Öncelikle çalışma saatlerinin düşürülmesi. Taşeron sorunu, maalesef Türkye'nin öncelikleri arasında yer almıyor. Kıdem tazminatı ve taşeron işçi birlikte mi gidiyor?

1 MAYIS'IN ARDINDAN SENDİKALAR TAŞERON İŞÇİYE NE DİYOR?


TAŞERON YASASI NE DURUMDA?

Çalışma Bakanlığı'nda işçi ve iş verenlerle birlikte 3'lü danışma kurulu yaptık. Esas, taşeron işçiliğini halledilmesi için çağırıldık ama altına bakıldığında taşeron işçilik Türkiye'nin kangreni. Günümüzde 1 milyonun üzerinde taşeron işçi var ve az ücretle kötü şartlar altında çalışıyolar. Maalesefk işçi ölümleri hep taşeronlarda oluyor. Biz bu işim çözümünden yanayız. Kamu ve KİT'lerde çalışan taşeron binlerce işçiler var. Her işin taşerona verilmesi yolu açıldı. Biz bu işin önlemini alacağız...

Her işi taşerona verelim tutumuna karşıyız. Hastanelerde doktor hemşire var taşeron işçisi, hangi işlerin taşerona verileceği yasalarda belirli ama şu an tüm işleri taşerona vermeye çalışıyorlar.

Yorumlar 59 Yorum
ÇOK OKUNANLAR