BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,68
ALTIN 2.524,69
GÜNCEL

15 bin polis alınacak!

Milyonları ilgilendiren Torba Yasa komisyondan geçti. Yaşlıların maaşındaki kesinti kalktı, gençlerin borçları sıfırlandı. 15 bin polis alımı için düğmeye basıldı.

Uzun zamandır görüşmelerin merak ettiği ve milyonların beklediği Torba Yasa komisyondan geçti. Peki Torba Yasa ile birlikte vatandaşları neler bekliyor? İşte detaylar...

Hükümetten milyonlara müjde! TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, "Şanlıurfa'ya 'İstiklal Madalyası' verilmesi, zorunlu trafik sigortası, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşaası, 'Kanal İstanbul', 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası primlerinin silinmesi, 15 bin polis alınması ve terörizmin finansmanıyla" ilgili konularda düzenlemeler içeren "torba kanun" tasarısı kabul edildi.

İŞSİZİN PRİMLERİ DEVLETTEN

Tasarıda milyonları ilgilendiren önemli düzenlemeler yer aldı. Özellikle uzun süredir beklenen GSS borçlarının silinmesi de tasarıda yer aldı. Böylece yaklaşık 5 milyon vatandaşın 7 milyar liraya yakın borcu yok sayılacak. Tasarıdaki düzenlemeler şöyle: Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasında olması kaydıyla, nakdi düzenli sosyal yardım alanların özel sektörde işe girmeleri halinde, sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı bir yıl süreyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca karşılanacak. Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler, bir yıl süreyle bu destekten yararlanamayacak. Destekten yersiz faydalanıldığının belirlenmesi durumunda, gecikme cezası ve zammı uygulanacak.

YAŞLILARIN MAAŞI KESİLMEYECEK

Sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık alanlar ile sigortalı bir işte çalışanlar, nafaka bağlananlar veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile Sosyal Hizmetler Kanunu'na göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe aylık bağlanacak. Bu kişilerin kendisi ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınınca, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün bulunanlar muhtaç kabul edilemeyecek ve aylık bağlanamayacak.

15 BİN POLİS

Tasarıyla, 15 bin polis yeni polis memuru alımı için de düğmeye basıldı. Alımla ilgili detaylar önümüzdeki günlerde belirlenecek. Buna ilaveten 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni kadrosu ihdas edildi. Böylece yeni alımlar gerçekleşecek.

TRAFİK SİGORTASINDA YENİ DÜZENLEME

Zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminatlar, ilgili kanun ve kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda öngörülen usul ve esaslara tabi olacak. Sigortacılar, hak sahibinin zorunlu mali sorumluluk sigortası, genel şartlarıyla belirlenen belgeleri, sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine ilettiği tarihten itibaren, 8 iş günü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödeyecek.

KANAL İSTANBUL

Tasarıyla, "Kanal İstanbul" ve diğer su yolları için yasal düzenleme getiriliyor. Tasarıyla, ilgili kanunda "su yolu" tanımı yapılarak, su yollarına kanuni statü kazandırılıyor. "İmar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi", su yolu olarak tanımlanıyor. Yapılacak su yoluna isabet eden Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsaları, kamu gereksinimi ve kamu yararı nedeniyle belediye ile özel idarelerce satılamayacak başka bir maksat için kullanılamayacak. İnşa edilecek su yolları, düzenleme ortaklık payından karşılanacak.

BORÇLAR SİLİNDİ

Genel sağlık sigortalılarının 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan genel sağlık sigortası primlerinin tahsilinden vazgeçilecek. Düzenlemeden önce ödenen primler ise iade ve mahsup edilmeyecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR