BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

1 Mayıs İşçi Bayramı ne demektir?

Tüm dünyada İşçi Bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs nasıl doğdu, ne oldu da 1 Mayıs işçi bayramı olarak kutlanmaya başladı? Eğitim Uzmanı Ekrem Aytar, 1 Mayıs'ı ve tüm merak edilenleri memurhaber.com'da yazıyor.

MEMURLAR- Her daim gözlerimizin önünde duran bazı olaylar ve kavramlar vardır. Hepimiz bu olayların ve kavramların farkındayızdır. Hepimiz bu olayları ve kavramları çok iyi bildiğimizi zannetmekte fakat anlat dediklerinde ise birazcık bocalamaktayızdır. İşte “1Mayıs” ve “İşçi Bayramı” kavramları da bunlardandır. Böyle olmasında uzun yıllar sakıncalı kavramlar arasında yer almasının etkisinin olduğunu söylesek yanılmış olmayız herhalde.

Bu gün kime sorsanız “Bir günlük çalışma süresi ne kadardır?” diye, alacağınız karşılık her zaman “Sekiz saat” olacaktır. İşte 1 Mayıs İşçi Bayramı da bu soru ve cevabında aldığımız hak için ortaya çıkmış ve kazanılmış bir haktır.

İlk kez 1856 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde işçiler “Günde sekiz saat çalışma süresi için” Melbourne Üniversitesi’nden Parlemento Evi’ne kadar bir yürüyüş tertip etmişlerdir. Avustralyalı işçiler 21 Nisan’da gerçekleştirdikleri bu bir günlük eylem kararlarının tüm dünyada karşılık bulacağını hesap etmemişlerdi belki de.

Amerikalı işçiler de 1886 yılında “Günde 12 saat ve haftada 6 gün olan çalışma süresini” günde 8 saate indirmek için harekete geçtiler. 1 Mayıs 1886’da Şikago’da gerçekleştirilen eyleme siyah-beyaz yarım milyondan fazla işçi iş bırakarak destek verdi. Bu gösteriler Amerika’nın bir çok büyük kentinde de aynı gün, aynı şekilde gerçekleştirildi. Amerika’daki olaylar 1 Mayıs günü son bulmadı. Takip eden günlerde de gösteriler devam etti. 4 Mayıs tarihinde işçiler Haymarket Alanı’nda miting düzenledi. Fakat tam miting bitip dağılmak üzere iken kürsünün önünde bir bomba patladı. Patlama sonucu 7 polis öldü, 69’u ise yaralandı. Bu olay üzerine bir çok işçi tutuklandı. Tutuklanan işçilerden sekizi yargılanmak üzere seçildi. İdama mahkum edilen işçilerden en genci, infazdan bir gün önce intihar etti, diğerleri infaz edildi.

EKREM AYTAR'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR