BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,08
ALTIN 2.505,58
GÜNCEL

1 Mayıs işçi Bayramı- 2 Mayıs 2014 tatil olacak mı- 2 mayıs tatil mi

1 Mayıs işçi Bayramı- 2 Mayıs 2014 tatil olacak mı- 2 mayıs tatil mi? 2 Mayıs 2014 Cuma tatil mi? 2 Mayıs 2014 Cuma tatil olacak mı? 1 Mayıs-2 Mayıs tatil olacak mı son durum.

MEMURLAR- 1 Mayıs işçi Bayramı- 2 Mayıs 2014 tatil olacak mı- 2 mayıs tatil mi? 2 Mayıs 2014 Cuma tatil mi? 2 Mayıs 2014 Cuma tatil olacak mı? 1 Mayıs-2 Mayıs tatil olacak mı son durum.

Mutlu, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği temsilcileriyle, İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarıyla ilgili yaptığı görüşmenin ardından, gazetecilere açıklama yaptı.

Vali Mutlu, ilgili heyetin 1 Mayıs kutlamalarını Taksim Meydanı'nda gerçekleştirme arzusu içerisinde olduğunu belirterek, kendisinin de onlara katıldığı özellikle ifade ettiğini söyledi.

Taksim'de 1 Mayıs 1977'de gerçekleştirilen kutlamada hayatını kaybeden işçilerin herkesin yüreğinde acı bıraktığını dile getiren Mutlu, bu konuda işçilerin yaşamış olduğu bu acılı günün herkesin ortak acısı olduğunu görüşmede belirttiğini aktardı.

Vali Mutlu, şöyle devam etti: "Bu çerçevede Taksim Atatürk Anıtı'nda ilgililerin katılımıyla çelenk sunma merasiminin gerçekleştirilmesi ve çelenklerin konulmasının bizim açımızdan da yönetim ve idare açısından da çok değerli, anlamlı olduğunu özellikle ifade ettim ve bu seremoninin mutlaka gerçekleştirilmesini kendilerinden istirham ettik. Ayrıca Kazancı Yokuşu'nda hayatını kaybetmiş değerli işçilerimiz ki, rahmetle anıyorum ve geride kalan kıymetli ailelerine bir kez daha başsağlığı diliyorum, bu acı olayla ilgili. Kazancı Yokuşu'nda da bunu anma noktasında, bir seremoninin orada düzenlenmesi gerektiğini ve bu konuda da kendilerinin hazırlık yapmalarının iyi olacağını belirttim ve Kazancı Yokuşu'nda da yapılacak böyle bir anmaya, etkinliğe bizim de destek vermek istediğimizi, bu konuda kendilerini destekleyeceğimizi özellikle ifade ettim. Dolayısıyla Taksim Meydanı'nın işçilerimizin hem çelenk sunma hem de Kazancı Yokuşu'nda rahmetli işçilerimizi anma konusunda bir kutlamaya açık olduğunu özellikle belirttik."

Yenikapı teklifi

Mutlu, görüşmede söz konusu seremonilerin yapılmasının anlamlı olduğunu, bundan vazgeçilmemesi gerektiğini ifade ettiklerini anlatarak, "Taksim Meydanı'nda miting yapılması konusuna gelince; bu konuyla ilgili, artık İstanbulumuz'da toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle ilgili yeni bir dönemin başlatılmış olduğunu, bu dönem çerçevesinde İstanbulumuz'da sosyal hayatı, kamu düzenini daha iyi yönetebilme amacıyla gerçekleştirilmiş olan Avrupa yakasında Yenikapı, Anadolu yakasında Maltepe'deki fevkalade güzel tanzim edilmiş olan miting, toplantı alanlarının bu tür talepler için ilgililerin emrinde olduğunu özellikle belirttim ve bu nedenle geçen yıl Kazlıçeşme için yaptığımız öneriyi bu yıl Yenikapı için teklif ettik" şeklinde konuştu.

Kani Beko: "Taksim'de yapmak istediğimizi söyledik"

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, Mutlu'nun 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılmasıyla ilgili olarak "İstanbul'un değişik yerlerinde bizden 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili izin talep ediyorsanız oralarda bu kutlamaları yapabilirsiniz; biz de size yardımcı olabiliriz" dediğini belirterek, "Ancak biz, 1 Mayıs birlik, dayanışma ve mücadele gününün, İstanbul'da bizim için çok kutsal bir alan olduğundan dolayı kutlamanın Taksim'de yapılması konusunda kararımız olduğunu kendilerine ilettik" dedi.

Yaklaşık 1 saat 30 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Beko, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den 1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele gününün Taksim'de kutlanmasıyla ilgili karar çıktığını ve demokratik kitle örgütleri, meslek odaları, emekten yana siyasi parti temsilcilerinin de aynı iradede olduğunu belirttiğine değindi.

Beko, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması için Vali Mutlu ile görüşme yaptıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: "Geçen yıl Türkiye'nin ve dünyanın birçok alanlarında işçiler yan yana, omuz omuza, birlikte şenlik havasında 1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele günlerini kutlarken, İstanbul'da adı belli olmayan bir sıkıyönetim ilan edildi. Bu sıkıyönetimde yaşananların bu yıl da kesinlikle tekrarlanmasını istemediğimizden dolayı biz, İstanbul'da 1 Mayıs 1977 yılında katledilen 37 işçi arkadaşımızın anısına 1 Mayıs'ta Taksim'de olmamız gerektiğini kendilerine söyledik. Bir de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Taksim'le ilgili kararını
kendilerine verdik.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Türkiye'nin üye olduğunu ve mahkemenin almış olduğu kararlara İstanbul Valisinin de uyması gerektiğini kendilerine ilettik. Kendileri bu konuyla ilgili 'İstanbul'un değişik yerlerinde bizden 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili izin talep ediyorsanız oralarda bu kutlamaları yapabilirsiniz; biz de size yardımcı olabiliriz' dedi.

Ancak biz, 1 Mayıs birlik, dayanışma ve mücadele gününün İstanbul'da bizim için çok kutsal bir alan olduğundan dolayı kutlamanın Taksim'de yapılması konusunda kararımız olduğunu kendilerine ilettik. Önümüzdeki günlerde görüşerek, konuşarak yapılacak olan görüşmeler sonrasında biz son dakikaya kadar Taksim'in açılacağı umuduyla, 1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele gününü demokrasi, insan hakları, barış, kardeşlik, sendikal hak ve özgürlükler mücadelesini veren tüm dostlarımızla yan yana, omuz omuza, birlikte kutlamaktan yana olduğumuzu kendilerine ifade ettik."

Beko, görüşmelerin devam edip etmeyeceğine ilişkin, "Önümüzde zaman ve süre olduğundan dolayı, bu tür görüşmelerde kapıların bir görüşmede kapanması bize göre doğru olmaz ama Vali Bey'in görüş ve düşünceleri Taksim'in dışında kutlamaların yapılması doğrultusunda" dedi.

Beko, Vali Mutlu'nun, 1 Mayıs günü Taksim'de kutlama yapılmaması gerektiği ve diğer sendikalar gibi başka alan talebi halinde izin verilebileceği konusunda düşünce belirttiğini söyledi.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR