BIST 9.716
DOLAR 32,57
EURO 34,85
ALTIN 2.436,41
GÜNCEL

Zorunlu trafik sigortasında yeni değişiklik

Son dönemde kamuoyunun gündeminden düşmeyen zorunlu trafik sigortasında yeni bir değişiklik yapıldı. Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan bu değişiklikle, tüm risklerin sürücüde olduğu madde yeniden düzenlendi.

Zorunlu trafik sigortasında, tüm risklerin sürücüye ait olduğu ve sigorta şirketlerinin tazminatı sürücüden istemesine yönelik maddede değişikliğe gidildi. 'Trafik kurallarının ihlali' olarak yer alan 3.maddenin b benti, ‘trafik kurallarının ağır kusur ile ihlali’ olarak değiştirildi. 

Zorunlu Mali Sigortası Genel Şartlarda Değişiklik Hazine Müsteşarlığı'nın ilgili değişikliği, "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar" başlıklı tebliğ ile Resmi Gazete'de yayımlandı.

SÜRÜCÜNÜN YÜKÜ HAFİFLEDİ

Tebliğ ile, Genel Şartlar'ın 3. Maddesi'nin "b" bendinde daha önce "veya trafik kurali ihlali" olarak belirlenen ve tazminatın sigortalı sürücüye "rücu edilmesinin" yolunu açan koşulu, "trafik kurallarının ağır kusur ile ihlali" olarak, şu şekilde değiştirildi:

"b) Tazminatı gerektiren olay, aracın ilgili mevzuat hükümlerine göre gereken ehliyetnameye sahip olmayan veya geçerliliğini yitirmiş sürücü sertifikasına sahip ya da ehliyetine geçici/sürekli el konulmuş kimseler tarafından sevk edilmesi veya trafik kurallarının 'ağır kusur ile ihlali' sonucunda meydana gelmiş ise..."

 TÜSODER KARARI OLUMLU BULDU

TÜSODER Sigorta Komisyonu Başkanı Taner Çağatay konuyla ilgili açıklama yaptı. Sigorta şirketlerinin son dönemde yüksek orandaki prim artışıyla gündeme gelen zorunlu trafik sigortasında tüm risklerin sürücülere yüklendiğini söyleyen Çağatay, söz konusu maddelerin "ucu açık" olduğunu söyledi. Yapılan değişikliği olumlu bulan Çağatay, "Dalgınlıkla kırmızı ışık ihlali, hız sınırının aşılması, öndeki araç mesafesinin korunması ihlali gibi durumlar sigorta şirketinin hasarı ödememesi veya üstlendiği tazminatı hatalı sürücüden istemesi için bir neden teşkil edebilirdi. Yapılan değişiklikle bu ortadan kalktı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR