BIST 9.066
DOLAR 32,31
EURO 35,12
ALTIN 2.293,70
GÜNCEL

Zeybekci'den istihdam açıklaması

Ekonomi Bakanı Zeybekci, kamunun otomatik alıcı olduğu bazı ürünleri, istihdamın az olduğu bölgelerde üretileceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve beraberindeki heyeti Bakanlıktaki kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) ele alınan teşviklere ilişkin bir soru üzerine Zeybekci, noktasal, bölgesel, stratejik ve büyük ölçekli teşviklerin devam edeceğini bildirdi.


Zeybekci, "Türkiye'de kamunun ihtiyacı olan, kamunun otomatik alıcı olduğu bazı şeyler var. Silahlı Kuvvetler ve Emniyet güçlerinin tüketim malzemeleri, bunlara bağlı okulların tüketim malzemeleri, Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşların günlük tüketim malzemeleri gibi malzemeler var. Diğer taraftan da bir şekilde istihdamla ilgili, gelişmişlikle ilgili bazı sektörlerin bir yerlerde ortaya çıkmasıyla ilgili sıkıntı duyduğumuz bazı bölgeler var. Bu bölgelerde üretilerek Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili formülasyonlar ortaya konulacak. Teknik detaylarını hızlı bir şekilde çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Yargıyla ilgili değişiklikleri içeren yasa tasarısında şirketlere kayyum atanmasına yönelik düzenlemelerin de yer almasının eleştirildiğinin anımsatılması üzerine Zeybekci, AK Parti iktidarlarında Türkiye'nin yargı, demokrasi, özgürlükler, yatırım ortamının sadeleştirilmesi, yatırım özgürlükleri anlamında asla geri gidilmediğini, daha da ileri gidileceğini vurguladı.


Bakan Zeybekci, EKK'de turizm sektörüne ilişkin tedbirlerin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de son Kurulda bu konunun ele alınmadığını söyledi. Yaptıkları çalışmalara yönelik hazırlıklarını bir hafta içerisinde tamamlayacaklarını, ondan sonra görevin hükümetin ve EKK'nın olacağını bildiren Zeybekci, turizm sektörüne ilk desteği Ramazan Bayramı tatilini 9 güne çıkararak verdiklerini dile getirdi. Zeybekci, "İlgili coğrafyada çok büyük mutluluk var. Yüzde 100 doluluklara doğru. İçeriden de oraya doğru bir yönelme var" ifadelerini kullandı.


Zeybekci, 2016 ve gerekirse 2017 yılını turizmin desteklenmesi gereken seneler olarak gördüklerini de anlattı.


Bakan Zeybekci, Türkiye'nin Rusya'dan özür dilemesinin söz konusu olup olmayacağına yönelik soruya karşılık, şu yanıtı verdi:


"Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili Türkiye orada hep en pozitif yaklaştı. Türk sınırlarının ihlal edilmesiyle ilgili angajman kurallarının değiştiğini ve ihlal edilmemesi gerektiği uyarısını defalarca yaptı. Sonra da bu üzücü olay gerçekleşti. Bunu üzücü olay olarak görüyorum. Bir şekilde komşumuz, ekonomik ve siyasi anlamda iyi ilişkilerimizin olduğu bir ülkenin böyle noktaya gelmiş olması da hiç kimsenin sevineceği bir şey değildir. Türkiye'nin burada özür dilemesi gereken herhangi bir hatası yoktur. Hata olmalı ki 'kaza oldu, hata oldu, af edersin' denir. Uluslararası sularda gelirsin Türk bayraklı gemiye, Türk vatandaşlarına saldırıp öldürürsen sonra dersin ki 'özür dilerim.' Türkiye bunu İsrail ile yaşadı. Ama burada böyle bir şey söz konusu değil. Burada olması gereken her iki ülke, kolay vazgeçilebilecek ülkeler olmamalı. Öyle de değildir zaten."


Türkiye-Rusya ilişkilerinin düzeleceğine yönelik inancını dile getiren Zeybekci, "Bu iyileşmenin, iklim anlamında pozitife doğru gidişin, Türkiye'den böyle bir talep haline dönüşeceğini zannetmiyorum. Bir şekilde inşallah halledilecektir. Kim ne kadar zarar gördü derken, onun iki gözü benim bir gözüm morardı şeklinde buna bakmamak lazım. Pozitif görmek, pozitife gitmek lazım. Ben optimistim. Önümüzdeki günlerde inşallah Türkiye-Rusya ilişkileri pozitif şekilde anılacaktır" değerlendirmelerinde bulundu.