BIST 9.801
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,67
EMEKLİ

Yüksek emekli maaşı almanın formülü!

Emekli olmadan önce emekli maaşınızın daha yüksek olması sizin elinizde. Peki yüksek emekli maaşı almak içine ne yapmak gerekiyor? İşte ayrıntılar...

SGK emekli maaşını hesaplarken prim gün sayısına ve kazancınıza dikkat ediyor. Bu yüzden emekli maaşını arttırmak için prim ödeme gün sayısı ve sigortaya bildirilen esas kazancın yüksek olması gerekiyor.

Çalışırken SGK'ya bildirilen prim, emeklilik maaşı için çok önemli. Asgari ücretten prim ödenmesi durumunda çalışanın emekli maaşı yılda 20-30 lira azalıyor. 2008'den sonra 10 yıl daha çalışan 200-300 lira daha az maaş alıyor. Emeli olurken bağlanacak maaşın çalıştıkça, düşmesini önlemek hatta arttırmak da mümkün. Emekli maaşını çalıştıkça düşüren sistem, 3000 lira formülü ile tam tersine çevrilebiliyor.

MAAŞIN DÜŞMESİNİ ENGELLEYİN!

Çalıştıkça maaşın düşmesini engellemenin yolu 3000 liradan geçiyor. 'Brüt maaş' 3 bin liranın üstünde çalışmaya devam ettikçe maaş da artıyor. Hatta yılda 80 ila 100 lira arasında bir artış da oluyor. Emekli olurken doldurulan 'Tahsis Formu'ndaki bakmakla yükümlü kişi hanesine 'eş', 'çocuk' gibi yakınlarını ekleyin. Bu maaşınız hesaplanırken 'Aylık Bağlama Oranını' artırır. Bu da maaşınıza olumlu yansır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR