BIST 8.794
DOLAR 32,34
EURO 35,09
ALTIN 2.240,00
İŞÇİ

Yolda geçen zaman mesaiden sayılacak!

Avrupa Yüksek Mahkemesi devrim niteliğinde bir karar aldı. Mahkemenin aldığı karar göre işe gidiş ve dönüşlerde yolda geçirilen zaman mesaiden sayılabilir.

Lüksemburg’da bulunan Avrupa Yüksek Mahkemesi, Avrupa Birliği ülkelerinde çalışanların yüzünü güldürecek bir karara imza attı.

Mahkemenin aldığı karara göre işe gidiş ve gelişlerde, çalışanların geçirdiği zamanın mesaiden sayılması gündemde. Bağlayıcılığı bulunmayan karara göre çalışanlar yolda geçirdikleri süreye göre işverenlerinden ek ücret talep edebilecek.

AÇIK HAVADA VE SAHADA ÇALIŞAN İŞÇİLER OLACAK

Kararın, bazı AB ülkelerinin, çalışanların mesai saatlerini düşürmeyi planladığı dönemde alınması dikkat çekti. Mahkeme yetkililerinin aktardığı bilgiye göre karardan yararlanabilecek kesim elektrikçiler, bakıcılar, tesisatçılar, satış temsilcileri gibi açık havada ve sahada çalışan işçiler. Bu demek oluyor ki devlet dairelerinde ve ofis ortamında çalışanlar herhangi bir ek ücret talep edemeyecek.

YOLDA GEÇİRİLEN MESAİNİN İSTANBUL'DA OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜRSE...

Hürriyet gazetesinden Gülse Birsel bugünkü yazısında Avrupa'da yolda geçirilen fazla zamanın mesaiden sayıldığını yazdı. İstanbul'da bu durumu vurgulayan Birsel'in yazısı şöyle:

Avrupa Adalet Divanı, Avrupalılar gittikçe daha az çalışmaya başladıkları için mi nedir, yeni ve akıllara durgunluk verecek kolaylıklar getirdi! Yeni kanun diyor ki, bir çalışanın, iş sebepli, ofis dışında bir yere gitmek ve gelmek için harcadığı zaman, iş saatleri dışında ekstra mesai sayılacak! Şimdi, bu durumun İstanbul’da gerçekleştiğini düşün!  Yani diyelim ki musluk tamircisi, gazeteci veya sigortacısınız. Evden çıkıp tamire, röportaja, yanmış evin hasarına bakmaya gittiniz. Eviniz Halkalı’da, gideceğiniz yer Suadiye’de. Nereden baksan trafikti, köprüydü gitme gelme 3 saat. Hoop, yazıyor sana 3 saatlik fazla mesai! Bir yılda ev alırsın ev!

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR