BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
ÖĞRETMEN

YÖK'ten Ukrayna ile işbirliği

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın Ukrayna ziyaretinde, ikinci dil olarak Türkçe'yi okutan Ukrayna üniversitelerine akademik destek verilmesi kararı çıktı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç ve beraberindeki heyet çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ukrayna'ya bir günlük resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Liliya Grineviç ile görüşen Prof. Dr. Saraç ve beraberindeki heyet ayrıca, Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Başkan Birinci Yardımcısı Anton Naumovets'i, Kiev Ulusal Taras Shevchenko Üniversitesi Rektörü Leonid Guberskiy'i, Kiev Ulusal Teknik Üniversitesi Kiev Politeknik Enstitüsü Rektörü Mıhaylo Zgurovskiy'i, Kiev Ulusal Havacılık Üniversitesi Rektör Vekili Volodymyr Kharchenko'yu ve Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel'i ziyaret etti.

Görüşmelerde Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu stratejik alanlar arasında gösterilen nükleer teknoloji ve uçak-uzay alanlarındaki ilişkilerin kurumsal düzeye taşınması ve Yükseköğretim Kurulu ile Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı arasında bir mutabakat zaptı imzalanması kararlaştırıldı.

 

Bu kapsamda iki ülke arasında nükleer teknoloji ve uçak -uzay teknolojileri alanlarında işbirliği yapılması planlanıyor. Ayrıca öğrenci değişimi, çift diploma programlarının açılması ve öğrencilere imkanlar ölçüsünde burs desteği sağlanması konuları da görüşmelerde ele alındı.

Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Liliya Grineviç'in ülkelerindeki öğrencilere ikinci yabancı dil olarak Türkçe dersinin verildiğini ve bu kapsamda okullarında Türkçe okutman ihtiyacının olduğunu belirtmesi üzerine mutabakat zaptında Türkçe ve Ukraynaca dillerinin geliştirilmesine yönelik karşılıklı öğretim elemanı temininin sağlanması kararlaştırıldı.

KIRIM'DAKİ ÖĞRENCİLERİN DURUMU

YÖK Başkanı Saraç, Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Liliya Grineviç ile Kırım'da yaşanan işgal sonrası bu ülkede eğitim gören öğrencilerin durumlarını ve sorunlarını da görüştü. Başkan Saraç, Kırım'da yaşanan son olaylar neticesinde Ukrayna'ya taşınarak kurulması gündemde olan üniversiteye ilişkin Bakan Grineviç'e, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı olarak gerektiğinde her türlü desteğe hazır olduklarını iletti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR