BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,00
ALTIN 2.325,63
ÖĞRETMEN

YÖK'ten pedagojik formasyon yeniliği

YÖK 'pedagojik formasyon' alması gereken öğrencinin eğitim gördüğü fakültede 'formasyon' alabilmesini değerlendirecek; ilahiyat ve fen-edebiyat fakültelerinin formasyon vermeye uygun olup olmadığını saptayacak.

Formasyon için sadece eğitim fakültelerinin kontenjan açması nedeniyle mezunların bir bölümü eğitim alabiliyordu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK),  formasyon eğitiminin ilahiyat ve fenedebiyat fakültelerinde de verilebilmesi için bilimsel çalışma yapacak.

YÖK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pedagojik formasyonun bir yıla yayılacak şekilde fakültelerde verilmesi yönündeki önerisi üzerine çalışmaya başladı. Habertürk'te yer alan habere göre,

PEDAGOJİK FORMASYON
Üniversitelerin fen-edebiyat ve ilahiyat fakülteleri mezunlarının öğretmen olabilmelerine imkan tanıyan "pedagojik formasyon" eğitimi, geçen yıl yapılan düzenlemeyle müfredata dahil edilmişti. Geçen yıl ilk kez öğrenciler, formasyonu henüz üniversitede okurken almaya başladı. Öğretmenliklerde okuyan öğrenciler, formasyon eğitimini ya yıl içinde müfredata ekleyerek ya da yaz okullarında alabildi.

FORMASYON İÇİN KONTENJAN SORUNU
Formasyon için sadece eğitim fakülteleri kontenjan açabiliyor. Bu nedenle mezunların bir kısmı eğitim alabiliyor. Ankara Üniversitesi'nde pedagojik formasyon üzerinde çalışan Prof. Dr. Cemal Tosun, "Son sınıf öğrencileri ve mezunlar eğitim fakültelerinde açılan kontenjanlarla eğitim alabiliyor. Şu anki uygulamada öğrenciler hem yıl içinde hem de mezuniyet sonrası 1 yıl formasyon alabiliyor. 'Formasyon yıl içine yedirilsin' önerisiyle şunu anlıyoruz: İlahiyat fakülteleri formasyon verilecek öğrenci kontenjanını kendi belirlesin ve eğitim bu fakültelerde verilsin" dedi.

YÖK FAKÜLTELERİ BİLİMSEL OLARAK DEĞERLENDİRECEK
YÖK, ilahiyat fakültelerinin formasyon eğitimi vermeye uygun olup olmadıklarını bilimsel olarak değerlendirecek. Daha sonra bir karar oluşturulacak. YÖK'ün "uygun" bulması durumunda ilahiyat ve fenedebiyat fakülteleri öğrencileri kendi fakültelerinde formasyon eğitimi alabilecek. Böylece mezun olduktan sonra hem daha çok öğrencinin formasyon eğitimi alması, hem de 1 yıllık pedagojik formasyon eğitiminde "zaman kaybı"nın önüne geçilmesi hedefleniyor. Pedagojik formasyon eğitiminde öğrenciler; "eğitim bilimine giriş", "gelişim psikolojisi", "öğrenme öğretme kuram ve yaklaşımları", "rehberlik", "sınıf yönetimi" gibi ek dersler alıyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR