BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.291,56
YAZARLAR

YGS için son öneriler

Sınavlardan birkaç gün önce, sınava girecek arkadaşlarla görüştüğümde sınav öncesinde son bir mesaj isterler.

Son bir motivasyon, son bir olumlu ve faydalı yönlendirme kişiye, kalan zamanı sağlıklı ve verimli “yönetmesini” ve sınavda kullanacağı iyi bir enerji elde etmesini sağlayabilir.

Elbette, iyi bir hazırlık yapmanın vereceği özgüven ve rahatlık hepsinden önemlidir. Ama işte o anlar, kişi ne kadar çalışmış olursa olsun yine de güzel, “olumlu” ve sınav için faydalı cümleler duymak ister. (“Etkili sınav teknikleriyle” ilgili  HYPERLINK "http://www.inter/sinavda-basari-icin-altin-kurallar-1219546y.htm" http://www.inter/sinavda-basari-icin-altin-kurallar-1219546y.htm yazımdan faydalanabilirsiniz.)

Yıllardır on binlerce kişiyle sınav hazırlık sürecini, sınav öncesini ve sınav sonrasını birlikte yaşamış birisi olarak, onlara şu önerilerde bulunurum:

SINAVI, SINAV SABAHI DÜŞÜN!

Kalan bu zaman içerisinde, artık sınavı düşünmeyi bırakıp sadece içinde bulunduğun gün, o anda yapmanız gerekeni düşünün. Çünkü sınavı düşünmenin size bir faydası yoktur. Bu nedenle sınavı, sınav sabahına atın gitsin… O gün, o sabah düşünürsünüz.

Ne zaman kalkıp, gireceğiniz yere ne zaman gideceğiniz, kahvaltı gibi detayları zaten çoğunuzun ailesi sizden daha fazla düşünüyordur. Bırakın bunu onlar düşünsün.

SINAVLA İLGİLİ KONUŞMAYIN!

Sınav nasıl olacak? Nasıl bir sınav geçireceğim… gibi konuları konuşmanın veya düşünmenin size hiçbir faydası olmaz ama gereksiz bir gerilim oluştur. Bu nedenle kimseyle sınavla ilgili konuşmayın. Çünkü bu dönemde yapılabilecek en büyük yanlış, sınav anına odaklanmak ve bu konuda olumsuz senaryolar oluşturmaktır. İşte bu, stresin en büyük kaynağıdır.

Son bir motivasyon, son bir olumlu ve faydalı yönlendirme kişiye, kalan zamanı sağlıklı ve verimli “yönetmesini” ve sınavda kullanacağı iyi bir enerji elde etmesini sağlayabilir.

UYKUYU ABARTMA

“Uyuyabilir miyim, uyuyamaz mıyım?” düşüncesi zaten uyuyamamanızı garantiler. Bu düşünceyi silip yerine, “şimdi yatacağım ve iyi bir uyku alacağım” düşüncesine odaklanın.

Bununla birlikte, uyku konusunu çoğunlukla abarttığımız düşüncesindeyim. Ben çok sayıda arkadaşımızın, çok az bir uykuyla bile olsa sınava girip çok yüksek netler yaptığını defalarca gördüm.

Çünkü sınava girdiğinizde şu olur:

Tam olarak sorulara odaklanırsınız ve geriye sadece karşınızdaki sorular ve zihninizdeki bilgiler kalır. Bunun dışındaki hiçbir şeyi silersiniz, “aklınıza” bile gelmez. Uykunuzu unuturunuz hatta o kadar konsantre olursunuz ki masada karşınızda duran suyu bile görmezsiniz. Bu nedenle uykunuzu doğal akışına bırakın.

NETLERİNİZİ ARTIRACAK EN ÖNEMLİ ÖNERİ!

Bir kişiye sınav boyunca faydalı olabilecek en etkili ve önemli bakış açısı; her bir soruya ayrı ayrı konsantre olmaktır. Çünkü her bir soru, ayrı ve farklı bir sorudur. Her bir soru, yeni bir sorudur. Ve her bir soru, yeni bir başlangıçtır. Bu düşünce, sizin sınav boyunca yaşayacağınız sorunları öncesinden önler.

Bunlar neler?

Bir soruyu yapamayınca arkasından birkaç soru daha yapamamak. Beyinin bir önceki soruya takılı kalması. “Bir sonraki soruda acaba ne var” düşüncesi…

MÜKEMMELİYETÇİLİĞİ KIR!

Mükemmeliyetçi olmak, sizi hem duygusal olarak hem de zihinsel olarak çıkmaza sokar. Bu nedenle, kendinize gayet insani, gayet küçük ve basit hata yapma payı bırakın. Çünkü herkes hata yapar. Bu çok normal ve doğaldır. Sınav, bilgiyi soruda kullanma becerinizi ölçer.

Sınavda, herkes çalıştığının ve yaptığı hazırlığın karşılığını alır. Elbette eksikleriniz olabilir ama zaten herkesin eksiği vardır. Hiç kimse, bu sınava, “Tam olarak her konuyu bitirdim ve giriyorum.” diyemez. Eksiğiniz olması normaldir. Sizin yapmanız gereken, bildiğiniz kadarını, tam olarak kullanabilmektir.

SINAV PSİKOLOJİNİZİ ÖLÇER

Psikolojinizi ölçen sorular, çok zor ve ayrıntı sorulardır. Her sınavda, mutlaka zor sorular olacaktır. Hatta sınav çoğunlukla zor da olabilir. Kendinizi, zor bir sınav olacakmış gibi hazırlayın. Zor olana hazırlık yaparsanız kolay olanı iyi bir konsantrasyonla zaten yaparsınız.

Ayrıca sizin için zor olan, herkes için zordur. Bunu unutmayın.

Zor sorulardan (soruyu yapamadığınız durumda bile) puan kazanmanın yolu, bu sorularda moralinizi, motivasyonunuzu yüksek tutmaktır. Bu sorulara gelindiğinde, sınava girenlerin bir bölümü elenir. Bir sonraki zor soruya gelindiğinde girenlerin bir başka bölümü elenir. Çünkü bu sorularda çoğu kimse, psikolojisini yönetemez, konsantrasyonu bozulur ve hemen arkasından gelen soruları da yapamamaya başlar.

EN ÇOK ZORLANDIĞINIZ ZAMANLARDA DERİN BİR NEFES ALIN

En çok zorlandığınız zamanlarda; arkanıza yaslanın, derin bir nefes alın, biraz içinizde tutun; beyninize yeterince oksijen gönderin ve ağızdan dışarı verin. Ve kendinize “Her şey iyi gidiyor, kontrol elimde, rahat ol, sakin ol!” gibi olumlu tarafa yönlendirici telkinlerde bulunun. Ve her bir sorunun sadece bir soru olduğunu hatırlayın. Sınava sanki yeniden başlıyormuş düşüncesiyle, bir sonraki yeni soruyla, yeni bir başlangıç yapın....

Zor soruları yönetmek ve zor sorulara önceden psikolojik olarak hazırlıklı olmak, size ciddi bir rahatlık sağlar.

Sadece elinden geleni yap!

Sizin üzerinize düşen bir tek görev vardır: O da, elinizden gelenin en iyisini yapmak. Bunun dışında hiçbir sorumluluğunuz yoktur. Gidin ve sadece elinizden geleni yapın. Unutmayın; siz neye hazırsanız o da sizin için hazırdır.

SON SANİYEYE KADAR MÜCADELE ET!

Sınavda en kritik zamanlarda en az iki seçeneğiniz vardır. Birisi pes etmek… Bu, en kolay olanıdır. Diğeri ise son saniyeye kadar mücadele etmektir. Dünya Basketbol şampiyonasındaki, Türkiye Sırbistan maçının son 4 saniyesini hatırlayın. İsterseniz tekrar bir defa daha izleyin.

Durum; Sırbistan 82, Türkiye 81 ve son 4 saniye.

Tanyeviç, bir mola alır ve o sürede oyuncalara şu muhteşem cümleleri söyler: “Daha çok zamanımız var. Rahat olun ve gidip elinizden geleni yapın!” Sonuç; Hidayet, Kerem’e asist yapar ve Kerem de iki sayıyı alıp durumu 83-82 yapar. Size düşen görev; sahaya inip gücünüzün sonuna kadar mücadele etmektir! Şunu asla unutmayın; son düdük çalmadan maç bitmiş sayılmaz!

Sınav duası 

Sınavda, hep bildiğiniz yerlerden çıksın!

İki şıkka indirip attıklarınız tutsun!

Eliniz kendiliğinden doğru cevaba gitsin!

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar