BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,83
ALTIN 2.424,65
GÜNCEL

Yeni anayasa için ilk adım atıldı

Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili ilk adım bugün atıldı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında ilk kez Meclis'te bir araya geldi.

Başkanlık tartışmalarının gündemden düşmediği ve 4 parti temsilcilerinin bir araya geldiği yeni anayasa çalışmaları için bugün ilk adım atıldı.

Yeni bir anayasanın yapımı amacıyla Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında, Parlamento'daki dört partiden eşit sayıda üyenin katılımıyla oluşturulan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına başkanlık sistemi tartışmalarının gölgesinde başladı.

MUHALEFET PARTİLERİ BAŞKANLIK SİSTEMİ KAMPANYASINA DESTEK VERMEYECEK

Komisyonun bugünkü ilk toplantısında üç muhalefet partisinin temsilcisi de, başkanlık sistemiyle ilgili önerilere ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yöndeki kampanyasına destek vermeyeceklerini dile getirdiler.

CHP'li komisyon üyesi Bülent Tezcan, "Çalışmalarımızı başkanlık rejimi tartışması gölgesinde yürütmek istemiyoruz" derken, HDP'li Meral Danış Beştaş, "Halkın iradesini temsil eden Parlamento sürecin tek sahibidir" ifadesini kullandı.

AK PARTİ'NİN REFERANDUM İÇİN 14 SANDALYE EKSİĞİ VAR

Bir partinin anayasayı tek başına değiştirebilmesi için 367 sandalye gerekirken, 330 oyla anayasa değişiklikleri referanduma götürülebiliyor. TBMM'de 317 sandalyesi olan AK Parti'nin, oy kullanma imkanı bulunmayan Meclis Başkanı da hesaba katıldığında anayasa değişikliğini tek başına referanduma götürebilmek için 14 sandalye eksiği bulunuyor.

ANAYASA ÇALIŞMALARI 3 YIL SONRA YENİDEN BAŞLADI

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun aralık ayı içerisinde partilerin genel başkanları ile görüşmesinin ve Kahraman'ı ziyaretinin ardından, Kahraman Parlamento'daki dört partiye çağrıda bulunmuş, olumlu yanıtlar gelmesi üzerine Anayasa Uzlaşma Komisyonu üç yıl aranın ardından yeniden canlandırılmıştı.

Anayasa Mutabakat Komisyonu'nda yer alan isimler şöyle; 

AK Parti: Meclis eski Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül.

CHP: Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Balıkesir Milletvekili Namık Kemal Havutça ve Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan.

MHP: Genel Başkan Yardımcısı Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ve Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir.                        

HDP: Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR