BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
EMEKLİ

Yaşlandıkça emekli maaşı da artacak

Emekli maaşlarında emeklilerin yaşı ve sosyal yaşantısı dikkate alınarak maaşlarına zam uygulanacak.

Emeklinin maaş zammında geçim ve bakım sıkıntısı dikkate alınacak. Yapılan çalışmaya göre; emekliler arasında yaşça büyük ve geçim derdi fazla olan emekliye daha çok zam yapılacak. Bazılarının maaş zammı yüzde 100'e çıkacak.

Ay sonunu getiremediği için 3 emekliden 1'i çalışmak zorunda. Yapılan zamlar ise yeterli gelmiyor. Bu sorunun çözümü için düğmeye basıldı. SGK yetkililerinden alman bilgiye göre; emekli maaşları artık geçim durumu da dikkate alınarak belirlenecek. Yeni sistemle yaşlı emekliye çok daha yüksek oranlı zamlar yapılmasının önü de açılacak. 

KADEMELİ ORAN OLACAK

Bakıma muhtaç hale gelmiş ve geçim sıkıntısı yaşayan, örneğin; 80 yaşm üzerindeki bazı emeklilere yüzde 100 zam yapılabilecek. 80 yaşmda 1100 lira maaş alan bir emekliye 2200 lira maaş verilecek.

YAŞ DÜŞTÜKÇE BU ORAN AŞAĞI ÇEKİLECEK

70-75 yaş aralığındaki emekli için aldığı maaşın yüzde 80'i, yaşı 65-70 arası olanlara aldığı maaşın yüzde 60-65'i oranında artış yapılması üzerinde duruluyor.  Yüzdelik artış haricinde Bugüne kadar daha çok maaş düzeyinde, oransal artışlar dikkate almıyordu.

Yani SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyondaki yüzdelik artışa göre zam alırken, memur emeklileri toplu sözleşmede belirlenen yüzdelik zammı alıyordu. Yeni sistemle emekliler arasında yaş aralığına göre aylık bağlanması planlanıyor. Böylece yaşı ilerleyene daha fazla ödeme yapılacak.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR