BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.420,47
EMEKLİ

Yaş haddinden emekli olacak memurlar hangisi?

Bu yıl hangi memurlar yaş haddinden emekli olacak? Yaş haddinden emekliye ayrılma tarihi ne zaman? Ayrıntılar haberimizde...

Emekli Sandığı Kanununa tabi kamu görevlilerinin emeklilik yaş haddi, bazı görevlerde bulunanlar için Kanunda belirlenen istisnalar dışında, 65 yaşının doldurulduğu tarihtir.

EMEKLİLİK YAŞ HADDİ 

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, Sandık iştirakçilerinin görevleriyle ilişiklerinin kesilmesi gereken yaş hadlerini de belirlemiştir.

Sandık iştirakçilerinin görevleriyle ilişiklerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi genel olarak 65 yaşın doldurulma tarihi olarak belirlenmiş olmakla birlikte, bazı görevlerde bulunanlar için daha düşük ya da daha yüksek yaş hadleri de getirilmiştir.

DOĞUM TARİHİ BELLİ OLMAYANLARIN YAŞ HADDİ

5434 sayılı Kanuna göre yapılan emeklilik işlemlerinde, 18 yaşını tamamladıktan sonra yaş düzeltilmesi yapmış iştirakçiler için düzeltme öncesi doğum tarihleri esas alınmaktadır. Yani, 18 yaşını doldurduktan sonra yapılan doğum tarihi düzeltmeleri dikkate alınmamaktadır.

Öte yandan, nüfus hüviyet cüzdanlarındaki doğum tarihleri ile nüfus kayıtlarındaki doğum tarihleri farklı olanlar için nüfus kayıtlarındaki tarih; birden fazla nüfus kaydı olanlar için tarihi eski olan kayıt (tarihi eski olan kayıt, 18 yaşını doldurduktan sonra alınmış bir karara ilişkin ise dikkate alınmaz) esas alınır.

İştirakçilerin doğum tarihlerinde, ay gösterilmemiş ise o yılın Temmuz ayının birinci günü, ay yazılı olup gün gösterilmemiş ise o ayın birinci günü, doğum günü sayılır.

Kanunda bazı görevler için istisnai olarak getirilmiş olan yaş hadlerine ilişkin hükümlere tabi olanlar dışında kalan emekli sandığı iştirakçilerinin 65 yaşını doldurdukları tarihi izleyen gün görevlerine devam etmeleri mümkün olamamaktadır.

YAŞ HADDİNDEN AYRILMA TARİHİ

Yaş haddinden emekliye ayrılma tarihi, iştirakçilerin 65 yaşına girdikleri tarih değil, 65 yaşını doldurdukları tarih olmaktadır.

Buna göre, 1951 doğumlu olan iştirakçiler, 65 yaşını 2016 yılında doldurmuş olacak. İlgililerin bu yıl yaş haddini dolduracakları tarih, doğum ay ve günlerine göre değişecek. Örneğin 24 Ocak 1951 tarihinde doğmuş olanlar, bugün (25 Ocak 2016) itibariyle çalışmıyor ve emekli statüsünde olacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR