BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,15
ALTIN 2.242,99
GÜNCEL

Yargıda ikinci FETÖ dalgası

FETÖ darbe girişiminin ardından örgüt üyesi olduğu iddia edilen hakim ve savcıların yargıdan tasfiyesi için çalışan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), açığa alınmayan hakim ve savcılarla ilgili de ikinci bir çalışma yürütüyor.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında bazı hakim ve savcılar hakkında gözaltı kararı alındı.

HSYK Genel Kurulu, ilk etapta, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararı doğrultusunda 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi, 541'i ilk derece idari yargıda, 2 bin 204'ü ilk derece adli yargıda olmak üzere 2 bin 745 hakimi açığa aldı.

AÇIĞA ALINANLARIN SAYISI 3 BİNİ AŞTI

İlk açığa alma kararlarının ardından HSYK'nın çalışmaları devam etti ve açığa alınan hakim ve savcıların sayısı 3 bini aştı. Alınan bilgiye göre, Kurul, açığa alınmayan hakim ve savcılarla ilgili de çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, yargıda ikinci ana dalga için çalışmalarda sona gelindi.

HSYK tarafından yürütülen çalışmanın gelecek hafta tamamlanması bekleniyor. Hakim ve savcılar hakkındaki disiplin işlemlerini yürüten Kurul, bu kişiler hakkında da açığa alma kararı verebilecek. Açığa alınan hakim ve savcılar, haklarındaki soruşturma raporları tamamlandıktan sonra meslekten ihraç edilebilecek.

HSYK yetkilileri, FETÖ mensubu yargı mensuplarıyla ilgili soruşturmanın süreceğini, yargının bu unsurlardan acilen temizlenmesi gerektiğini belirterek, sayının daha da artabileceğini ifade etti.

Yetkililer, hızla hareket edileceğini ve kimse mağdur edilmeden, mağduriyet yaratılmadan, hukuk çerçevesi içinde çalışmaların yürütüleceğini kaydetti. Hakkında gözaltı kararı verilen ve açığa alınan hakim ve savcıların büyük çoğunluğu cezaevine gönderildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 3 bin 49 hakim ve savcının mal varlıklarına tedbir konulması talep edilmişti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR