BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,19
ALTIN 2.325,14
MEMUR

Yabancı dil bilen memurun maaşı ne kadar artar?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre yabancı dil bilen memurun maaşı ne kadar artar? Ayrıntılar memurhaber.com'da...

Yabancı dil bilen personelin memur maaşı ne kadar artacak? Yabancı dil tazminatından yararlanmak için hangi seviyede olmak gerekiyor. Tüm soruların yanıtı memurhaber.com'da...

Yabancı dil bilen kamu çalışanlarının aylık net ücretleri, yabancı dil bilmeyenlere göre daha fazla olmakla birlikte, aradaki fark oldukça düşüktür.

Memurunyeri.com'un haberine göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile çeşitli personel kanunları kapsamında görev yapanlara; yabancı dil bilgi seviyelerine, görevleri sırasında yabancı dil bilgilerinden yararlanılıp yararlanılmaması ve bildikleri yabancı dil sayısına göre Yabancı Dil Tazminatı ödenmektedir.

Hangi dili hangi seviyede bilenlere tazminat ödeniyor?

Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinden birini bilen kamu görevlileri, yabancı dil tazminatından yararlanabilmektedir.

Yabancı dil tazminatından yararlanabilmek için, ilgili dili en az (C) seviyesinde bilmek gerekiyor.

Yabancı dil seviyesi ise, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonucuna göre belirleniyor. ÖSYM; Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için yılda en az iki kez, diğer diller için ise yılda en az bir kez sınav yapıyor.

ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında; 90-100 puan alanlar (A) seviyesinde, 80-89 puan alanlar (B) seviyesinde, 70-79 puan alanlar (C) seviyesinde, 60-69 puan alanlar (D) seviyesinde, 50-59 puan alanlar ise (E) seviyesinde yabancı dil bilgisine sahip kabul ediliyor.

Yabancı dil bilen memurun maaşı ne kadar artar?

Yabancı dil bilen personele, dil bilgi seviyelerine göre her bir dil için ödenecek yabancı dil tazminatına ilişkin gösterge rakamları, Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslarda düzenlenmiştir. 

Gösterge rakamları:

 

Gösterge rakamları; yabancı dil bilgi seviyesine ve ilgili personelin yabancı dil bilgisinden yararlanma durumuna göre farklı belirlenmiştir.

Tazminatın ödeneceği ayda geçerli olan maaş katsayısı ile gösterge rakamının çarpılmasıyla, ödenecek aylık tazminat miktarı belirlenmekte ve bulunan tutardan sadece damga vergisi kesilmektedir.

2016 yılının ilk altı aylık dönemi için belirlenen aylık katsayısına göre (enflasyon farkı zammı yapılması durumu hariç), 15 Ocak 2016 tarihi itibariyle Yabancı Dil Tazminatının net tutarı şu şöyle olacak:

a-Yabancı dil bilgisinden yararlanılanlar

Görevi sırasında yabancı dil bilgisinden yararlanılan personele daha fazla ödeme yapılmaktadır. Bir personelin yabancı dil bilgisinden yararlanılıp yararlanılmadığı, ilgili personelin atamaya yetkili amiri tarafından verilecek onayla belirlenirken; hakim ve savcılar, mülki idare amirleri, Dışişleri Bakanlığı meslek memurları, daire başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar (TSK’da yarbay ve daha üst rütbelerde bulunanlar), üniversite öğretim elemanları, öğretmenler, mütercim ve tercümanlar için ise amir onayı aranmadan, yabancı dil bilgisinden görevlerinde yararlanıldığı kabul edilmektedir.

Bu personelden;

*(A) Düzeyinde yabancı dil bilenlere (96-100 Puan) : 104,88 TL

*(A) Düzeyinde yabancı dil bilenlere (90-95 Puan) : 78,66 TL

*(B) Düzeyinde yabancı dil bilenlere (80-89 Puan) : 52,44 TL

*(C) Düzeyinde yabancı dil bilenlere (70-79 Puan) : 26,22 TL

tutarında aylık net yabancı dil tazminatı ödenecek.

b-Diğerleri

Görevi sırasında yabancı dil bilgisinden yararlanıldığı kabul edilen personelden olmayan veya yabancı dil bilgisinden yararlanılacağı hususunda atamaya yetkili amirleri tarafından verilmiş herhangi bir onay bulunmayan personelden;

*(A) Düzeyinde yabancı dil bilenlere (90-100 Puan) : 65,55 TL

*(B) Düzeyinde yabancı dil bilenlere (80-89 Puan) : 43,70 TL

*(C) Düzeyinde yabancı dil bilenlere (70-79 Puan) : 21,85 TL

tutarında aylık net yabancı dil tazminatı ödenecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR