BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,68
ALTIN 2.401,82
GÜNCEL

Vize serbestliğiyle neler değişecek?

Vize serbestliğiyle ilgili somut adımlar atılmaya devam ediyor. AB Komisyonu'nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'nin üye ülkelerinin onayının ardından temmuz başında uygulamaya girecek.

72 kriterin belirlendiği ve 1 Haziran'a kadar sadece 5 kriterin kaldığı vize serbestliğinde somut adımlar atılmaya devam ediyor.

AB Komisyonu'nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'nin üye ülkelerinin onayının ardından temmuz başında uygulamaya girecek.

İşte adım adım vizesiz geçişin sağlayacağı imkanlar:

- Vize muafiyetine onay verilirse, Türk vatandaşları 1 Temmuz'dan itibaren Schengen ülkelerine "vizesiz" geçiş yapabilecek.

- Vizesiz geçiş, üç aydan kısa süreli turistik ve iş gezisi gibi ziyaretler için sağlanacak.

- Vize serbestisi, Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde çalışma ve yerleşme hakkı tanımıyor.

- Vizesiz geçiş için "biyometrik pasaport" gerekecek. Türkiye, bu konuda son çalışmaları yapıyor. Haziran ayı itibarıyla biyometrik pasaportların kullanıma başlaması öngörülüyor.

- Türk vatandaşları, gerekli onaylar verilirse, temmuz başından itibaren AB'nin 26 ülkesine vizesiz geçiş yapabilecek.

- Henüz Schengen Alanı'na dahil olmasalar da Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs Rum Kesimi, AB vize politikasını uygulamak zorunda olduğundan, bu ülkelere vizesiz seyahat mümkün olacak

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR