BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
SAĞLIK

Verem salgını yeniden tehdit olabilir! 

Geçmiş tarihlerde ölüme sebebiyet veren hastalıklarından biri olan verem zamanla etkisini kaybetmişti. Fakat uzmanlardan gelen bilgilere göre verem hastalığı ne yazık ki son yıllarda gittikçe yaygınlaşıyor. 

Uzmanlar uyarıyor. Verem hastalığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Peki bu durum insanlar için tehlikeli mi? 

Toplumda fakir hastalığı olarak bilinen verem, tedavisi bulunana kadar insanların korkulu rüyası olmuştur! Verem salgının son günlerde giderek yeniden yaygınlaşması uzmanlarda tedirginlik yaratıyor! 

VEREM’İN NEDENİ : MODERN HAYAT 

Veremin son yıllarda yaygınlaşmasının en büyük nedeni olarak modern yaşan koşulları gösteriliyor. Hastalığa diğer bir neden ise çocukluk çapında verem aşısı olmamak. 

Düzenli spor yapan, sağlık standartları yüksek olan, sağlıklı beslenen insanlar da bile görülen verem mikrobu, tüberküloz hastalığının oldukça sinsi ilerleyen ve kendini belli zamanlarda hatırlatan bir önemli bir sağlık sorunu olduğunu gösteriyor. 

2 MİLYON KİŞİ VEREM YÜZÜNDEN ÖLÜYOR! 

Uzman Dr. Mübeccel Akman hastalık hakkında bazı önemli noktalara değiniyor. Tüberküloz (verem), son derece ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır. Enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında da dünyada 2. sırada yer alır. Dünyada yaklaşık 1 yılda 7-8 milyon kişi verem mikrobu yüzünden hastalanıyor ve bu hastaların yaklaşık 2 milyon kadarı verem yüzünden hayatını kaybediyor. Hastalığının tarihine bakıldığında çoğunlukla ekonomik seviyesi düşük ve az gelişmiş ülkelerde daha sık görülüyor.  

TANI KOYMAK ZOR! 

Verem tanısını belirlemek hastalık sinsi ilerlediğinden çok kolay olmayabilir. Bu nedenle hastalık ile ilgili birçok tetkikin yapılması ve tedavi süreci için doğru adımların atılması şarttır. Hastaya tüberküloz tanısı konduysa ve hasta aktif verem mikrobu taşıyıcısıysa diğer insanlara bulaşma riskine karşı tedbirler alınmalıdır. Daha sonra mide suyu, balgam ve idrar gibi vücut sıvılarını incelemeye alınır. Ayrıca hastadan doku örnekleri alınarak biyopsi gibi testlerden geçirilir. 

VEREM’DEN NASIL KORUNULUR ? 

Ağır işlerde çalışan, günün büyük bölümünü dışarıda ya da çok kalabalık ortamlarda geçiren kişilerin mümkün olduğunca istirahat etmesi gerekir. Bu tedavi çoğunlukla 15 yaş altındaki kişilere yapılır. Koruyucu tedavi 6-12 ay süreyle ilaçla gerçekleştirilir. Koruyucu tedavi düzenli olarak yapıldığında, verem mikrobu almış kişilerin hastalanmasını yüzde 90'a varan oranda önlediği bilinmektedir. 

Verem mikrobundan korunabilmek için öncelikle çocukluk çağında verem aşısı olunmalıdır. Daha sonra sağlıklı beslenilmeli, düzenli spor yapılmalı ve genel vücut temizliğine dikkat edilmelidir.  

Ofis ortamındaki havalandırma sistemlerinin de düzenli olarak bakımının yaptırılması gerekir. Tüberküloz hastaları ilaç tedavisine başladıklarında verem mikrobunu sağlıklı kişilere bulaştırmazlar. Düzenli kontrol ve gözetim altında ilaç kullanan hastaların sosyal yaşamları ve günlük işleri sırasında tedavilerinin yapılması mümkündür. 
 
 
 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR