BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.436,44
MEMUR

Üniversitelere FETÖ üyesi memuru görevden alma yetkisi verildi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), FETÖ üyesi memurları görevden alma yetkisi verdi. İşte o yetki hakkında detaylar...

15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından kamu kurum ve kuruluşlarında FETÖ üyesi olduğu tespit edilen memurlar açığa alınmıştı. YÖK, üniversitelere FETÖ üyesi memurları tespit edip görevden alma yetkisi verdi.

"Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanları ve Memurları Disiplin Yönetmeliği"nin "Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Amir ve Kurullar" başlıklı 33 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasında; "Kamu görevinden çıkarma cezası disiplin amirlerinin bu yoldaki isteği üzerine, Yüksek Disiplin Kurulukararı ile verilir." hükmü yer alıyor.

İlgili yönetmelikte bahsedilen hükümden de anlaşılacağı üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak üniversitelerde görev yapan idari personelden söz konusu yönetmeliğin 11 inci maddesinde sıralanan disiplin suçlarını işlediği yapılan soruşturmalar sonucu belirlenenlerin Rektörlükler aracılığıyla Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirilmesi halinde Yüksek Disiplin Kurulu (Yükseköğretim Genel Kurulu) tarafından "Kamu Görevinden Çıkarma" cezası verilebilmekteydi.

657'YE TABİ MEMURU ÜNİVERSİTE YÖNETİM KURULU GÖREVDEN ALABİLECEK 

Ancak, 27/07/2016 tarih ve 29783 sayılı mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 668 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler İle Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede bu konu ile ilgili önemle bir düzenleme yapıldı.

Söz konusu kanun hükmünde kararnamenin 4 üncü maddesinin 8 inci fıkrasının (d) bendinde; "...yükseköğretim kurumları ile yükseköğretim üst kuruluşlarındaki 657 sayılı Kanuna tabi personel bakımından ise yükseköğretim kurumları ile yükseköğretim üst kuruluşlarının en üst yöneticisinin teklifi üzerine, yükseköğretim kurumlarında Üniversite Yönetim Kurulunun, yükseköğretim üst kuruluşlarında ise Yükseköğretim Kurulunun kararıyla kamu görevinden çıkarılır." ifadesi yer almıştır.

667 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesi kapsamında, Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen üniversite idari personeli hakkında verilecek "Kamu Görevinden Çıkarma" disiplin cezası yapılan bu düzenleme ile üniversite rektörünün teklifi üzerine"ÜNİVERSİTE YÖNETİM KURULU" kararıyla verilebilecektir.

ÜNİVERSİTE YÖNETİM KURULU KİMLERDEN OLUŞMAKTADIR ?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 15 inci maddesinde, "Üniversite yönetim kurulu; rektörün başkanlığında dekanlardan, üniversiteye bağlı değişik öğretim birim ve alanlarını temsil edecek şekilde senatoca dört yıl için seçilecek üç profesörden oluşur." hükmüne göre Üniversite Yönetim Kurulu yükseköğretim kurumlarında teşekkül etmektedir.

Aynı zamanda Üniversite Yönetim Kurulları, "Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanları ve Memurları Disiplin Yönetmeliği"nin tanımlar başlıklı 3 üncü maddesinde üniversitenin disiplin kurulu olarak da karar yetkisine sahiptir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR